2014. február 15., szombat

Csavart hús,sajtos recés krumplival



Hozzávalók a csavart húshoz:

1 kg dagadó
só, bors, pirospaprika
2-3 gerezd fokhagyma.

A dagadóról leszedjük a zsiradékot, óvatosan szétnyitjuk, hogy az alsó részét ne vágjuk el, kivágjuk téglalap alakúra, kissé kiverjük, majd meghintjük sóval és borssal, nagyon apróra tört fokhagymával.

 

A leeső részeket a leszedett zsiradékkal, ledaráljuk, hozzádarálunk 2-3 gerezd fokhagymát, sóval, borssal, pirospaprikával fűszerezzük, jól eldolgozzuk és a húsra egyenlően rárakjuk, majd felcsavarjuk. A végeiket cérnával bevarrjuk, majd zsineggel sonkaszerűen megkötözzük.
Nagyobb serpenyőben olajat forrósítunk fel, körbepirítjuk benne a húst, majd áttesszük egy mélyebb tepsibe és leöntjük a forró olajjal. Kevés vizet öntünk alá, lefedjük alufóliával, 180 fokon egy órát pároljuk.

Levesszük az alufóliát, meglocsoljuk az alatta lévő zsiradékkal arany barnára sütjük.
Kissé hűlni hagyjuk, levesszük róla a zsineget, 1 cm vastag szeletekre vágjuk, saláta vagy petrezselyemlevélkékkel díszítve, sajtos recés krumplival tálaljuk.

SAJTOS RECÉS KRUMPLI






Hozzávalók:


1,5 kg közepes szemű, sütni való krumpli, vagy ahány fér egy kisebb sütőedénybe
8-10 gerezd fokhagyma, só, bors
100 g vékony szelet húsos, füstölt szalonna
50 g reszelt parmezán sajt.

A krumplit meghámozzuk, megmossuk, konyharuhába hempergetve szárazra törölgetjük, és egy akkora, tepsibe rakjuk, hogy a krumpli szemek kényelmesen elférjenek benne. A tepsit olajjal vékonyan kikenjük. A sütőt előmelegítjük 200 fokra.
A fokhagymát meghámozzuk, vékony lapocskákra vágjuk. A krumpli szemeket sorra evőkanálba fektetjük, és keresztben vagy hosszanti irányban, bevagdossuk őket úgy, hogy a kés a kanál peremén koccanjon-megakadjon, ily módon a krumpli szemek alul egyben maradnak.
A vágatokat kissé szétfeszítjük, a résekbe rakjuk a fokhagymát, a krumpli szemeket a sütőedénybe sorakoztatjuk, meghintjük sóval és borssal. A szalonnaszeleteket 8-10 cm-es darabokra vágjuk, szorosan, csigaszerűen feltekerjük, a krumplik közé dugdossuk. Tetejüket meglocsoljuk olajjal, fóliával letakarjuk, és 40 percre betesszük a sütőbe.
Levesszük a krumpliról a fóliát, vékonyan átkenjük olajjal, 20 percig fólia nélkül sütjük. Ezután meghintjük a reszelt sajttal, és szép aranysárgára pirítjuk.

Saláta kíséretében egytálételként is kínálhatjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...