2014. február 16., vasárnap

Padlizsánkrém



Hozzávalók:


1 kg szép sötét, fényes héjú padlizsán
2 dl olaj
1 nagyobb fej vöröshagyma
só, bors.


A padlizsánt parázson vagy sütőben, többször megforgatva addig sütjük, amíg körben a külső héja szinte fekete lesz és megrepedezett. Akkor azon forrón a vízvezeték csap alatt tartva a külső héját lehúzzuk. A padlizsánt deszkára tesszük, szárát levágjuk és a deszka egyik oldalát kitámasztva, hagyjuk a padlizsán levét kicsorogni. Mielőtt teljesen kihűlne, fa vagy műanyag késsel pépesre vagdaljuk.

Keverőtálba tesszük és fakanállal néhány percig kavarjuk, amíg a színe világosodni kezd. Akkor apró adagokban, állandó keverés mellett hozzákeverjük az olajat. Akkor lesz szép a színe, ha legalább 20-25 percig keverjük. Sóval, borssal ízesítjük, többször is megízlelve, amíg jónak látjuk.
Végül hozzákeverjük a finomra vágott hagymát.
Amikor kész, a tetejét szépen elsimítjuk, és tálalásig hidegre tesszük.
Piros paradicsommal, kínáljuk. Tálalhatjuk úgy is, hogy kivájt paradicsomokba töltjük.

Padlizsán majonézzel

A padlizsánt a fent leírt módon készítjük elő, és magában kikeverjük. Azután összekeverjük egy adag majonézzel, sót, borsot, citromlevet és finomra vagdalt hagymát adunk hozzá.

Majonéz készítése:

1 kemény és 1 nyers tojás sárgája
1 csapott evőkanál mustár
2 dl étolaj
csipetnyi só


A kemény tojás sárgáját villával simára összetörjük, hozzáadjuk a nyers tojássárgáját, mustárt és a sót, jól összekeverjük és állandóan keverve, cseppenként adagolni kezdjük az olajat. Amikor a majonéz már keményedni kezd, kissé nagyobb adagokban adhatjuk hozzá az olajat.
A jól sikerült majonéz vastag, selymes felületű.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...