2014. február 13., csütörtök

Káposztalé leves székelyesen




Hozzávalók:

1 kg húsos sertéscsont(oldalbordavégek)
0,5 kg darált sertéshús
3-4 szál kisebb murok(sárgarépa)
1 fej hagyma
2 szál petrezselyemgyökér
2 evőkanál.olaj
2 evőkanál liszt
2-3 gerezd fokhagyma
só,bors,pirospaprika ízlés szerint
1-1,5 l savanyú káposztalé
2-3 evőkanál rizs

Elkészítés:
A csontokat bő hideg vízben,kevés sóval főni tesszük,miután felforrt lehabozzuk, hozzáadjuk,a darabokra vágott zöldségeket és a hagymát. Addig főzzük,amíg minden megpuhul. A darált húst sóval, borssal, pirospaprikával, zúzott fokhagymával ízesítjük, kis gombócokat formálunk és a levesbe dobjuk.Hozzáadjuk a rizst is, és készre főzzük.Világos, paprikás rántással berántjuk, és hozzáadjuk az előmelegített káposztalét, és még egyszer felfőzzük a levest.
Disznóagyat főzünk meg külön káposztalében és a leveshez adjuk, nem fontos beletenni,nem mindenki szereti ez esetben külön tálaljuk.





4 megjegyzés:

  1. A legfinomabb leves telen, disznovagas utan foleg!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mi disznóvágáskor, már este a torra főzzük, a friss húsokból a legfinomabb, de én szoktam lefagyasztani a húsokból, hogy későbbre is legyen, mi nagyon szeretjük.

      Törlés
  2. A két kanál olaj helyett a székely ember két kanál disznózsírt használ!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen a székely ember de itt az asszony főzte! :D (vicc)

      Ahány ház annyi szokás, nyugodtan lehet használni disznózsírt is, szerintem a húsokból és a gombócból annyi kiolvad, hogy az épp elég én csak a rántáshoz teszem az olajat, amibe a fűszerpaprikát elkeverem.

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...