2014. február 13., csütörtök

Káposztalé leves székelyesen


Hozzávalók:

1 kg húsos sertéscsont (oldalbordavégek)
50 dkg darált sertéshús
3-4 szál kisebb murok (sárgarépa)
1 fej hagyma
2 szál petrezselyemgyökér
2 evőkanál. olaj
2 evőkanál liszt
2-3 gerezd fokhagyma
só, bors, pirospaprika ízlés szerint
1-1,5 l savanyú káposztalé
2-3 evőkanál rizs

Elkészítés:


A csontokat bő hideg vízben, kevés sóval főni tesszük, miután felforrt lehabozzuk, hozzáadjuk, az egyenlő darabokra vágott zöldségeket és a hagymát. Addig főzzük, amíg minden megpuhul.

Disznóvágáskor az elkészített kolbászhúsból veszünk ki gombócnak. Ha más alkalommal készítjük, a húst ledaráljuk.

A darált húst sóval, borssal, pirospaprikával, zúzott fokhagymával ízesítjük, olajos kézzel kis gombócokat formálunk, és a levesbe tesszük. Hozzáadjuk a rizst is, és készre főzzük. A lisztből világos, paprikás rántást készítünk és berántjuk a levest. Hozzáadjuk az előmelegített káposztalét, és még egyszer felfőzzük a levest.
Disznóagyat főzünk meg külön káposztalében és a leveshez adjuk, nem fontos beletenni, nem mindenki szereti ez esetben külön tálaljuk.





10 megjegyzés:

  1. A legfinomabb leves telen, disznovagas utan foleg!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mi disznóvágáskor, már este a torra főzzük, a friss húsokból a legfinomabb, de én szoktam lefagyasztani a húsokból, hogy későbbre is legyen, mi nagyon szeretjük.

      Törlés
  2. A két kanál olaj helyett a székely ember két kanál disznózsírt használ!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen a székely ember de itt az asszony főzte! :D (vicc)

      Ahány ház annyi szokás, nyugodtan lehet használni disznózsírt is, szerintem a húsokból és a gombócból annyi kiolvad, hogy az épp elég én csak a rántáshoz teszem az olajat, amibe a fűszerpaprikát elkeverem.

      Törlés
  3. Keresztes Elemer-Laszlo2021. február 27. 5:12

    A koverebb huscafatokat is belerakjuk.A kolbaszhusbol csinaljuk a gombocokat,rantast nem csinalunk, hanem rizs helyett kicsi meretu galuskat szaggatunk bele.Megcsinalom a Rozirecept szerin is .Biztos finom.Jo etvagyat.

    VálaszTörlés
  4. Mi a kolbászhúshoz rakjuk. Disznóvágáskor mi is a kolbászhúsból csináljuk a gombócokat, van mikor marad meg főtt rizs a véreshúrkától, akkor azt rakjuk bele, galuskával még nem készítettem de finom lehet azzal is. Van mikor a hús helyett szárított vargányával készítem, akkor én is galuskát teszek.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...