2014. március 19., szerda

Fekete áfonya



FEKETE ÁFONYA DZSEM

A szép, hamvas gyümölcsöt megmossuk,jól lecsepegtetjük,majd kilónként 60-80 dkg cukrot adunk hozzá és összekeverve,porcelán vagy műanyag tálban másnapig állni hagyjuk.
Másnap hibátlan zománcú edényben erős tűzön fél órát főzzük,forrón üvegekbe töltjük tetejére szalicilt teszünk,lekötözzük és száraz dunsztba tesszük.

FEKETE ÁFONYA NYERSEN

4 kg fekete áfonyához 1 kg cukor és 1 dkg szalicil szükséges.
A finom, érett,áfonyát megmossuk,lecsurgatjuk.Tálban összekeverjük a cukorral és a szalicillal és az edényt letakarva,hűvös helyen tartjuk,míg a cukor teljesen elolvad.Ez idő alatt többször felkeverjük.Végül jól zárható befőttes üvegbe rakjuk és az üvegeket lezárva,kamrába tesszük.

Az így eltett áfonya megőrzi ízét,színét,értékes tápanyagait.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...