2014. február 5., szerda

Tepertővel töltött napraforgó kenyér
Hozzávalók :
760 g liszt
250 ml langyos tej
125 ml olaj
2 tojás
2 cs szárított élesztő
1 kiskanál cukor
2 kiskanál só.

Töltelékhez :
80 g vaj
300 g tepertő.

Tetejére 1 egész tojás,szezám mag,mák.

Az élesztőt a cukorral felfuttatjuk,a lisztet tálba tesszük,hozzáadjuk a felvert tojásokat,sót a felfuttatott élesztőt jól összedolgozzuk majd hozzátesszük az olajat és hólyagosra dagasztjuk,amíg a tészta jó rugalmas lesz és elválik a kezünktől.
Ekkor letakarjuk és kétszeresére kelesztjük.

A töltelékhez a vajat megolvasztjuk.

Mikor a tészta megkelt,deszkára tesszük,én nem hintettem lisztet a deszkára mert a tészta elég olajos volt és nem ragadt.
szépen kigyúrjuk és két egyenlő részre osztjuk (mérleggel mérhetjük hogy pontosabbak legyünk).
Az egyik részt 5 egyenlő részre osztjuk.
Tepsibe sütőpapírt teszünk,kinyújtjuk az első tésztát körülbelül 22 cm átmérőre ,a tepsi közepére helyezzük,megkenjük olvasztott vajjal,majd megkenjük darált tepertővel,sózzuk,megszórjuk borssal.Így járunk el a többi lappal is az utolsó kivételével.
Az utolsó lapot kicsit nagyobbra nyújtjuk hogy a többi lapot betakarja a széleit is egészen a tepsiig.Ezt nem kenjük meg.
Mikor rátettük az 5 lapot egymásra a szélétől 1 cm-re éles késsel nyolc részre vágjuk.Ekkor a közepétől a csúcstól mindeniket kihúzzuk a szélére.Ez lesz a napraforgó külső része.

A másik tésztának levágjuk 1/4 részét ez lesz a napraforgó közepe,szép kerekre gömbé formáljuk és hagyjuk hogy keljen míg a többi tésztával dolgozunk.
A megmaradt tésztát 5 egyenlő részre osztjuk és mindeniket kinyújtjuk körülbelül 14 cm kerek lapokra.Úgy járunk el mint az elsőnél.Mikor kész van fogjuk szépen és beillesszük a nagyobbik közepébe kezünkkel szépen megigazítjuk
majd 1 cm-re a szélétől bevágjuk,és most úgy vágjuk be hogy a kis szirom a két nagy közé kerüljön.Ugyanúgy kihúzogatjuk mint az elsőnél .Most a gömb alakú tésztát szépen középre beillesztjük.
Felvert tojással lekenjük,hagyjuk kelni,mikor a tojás megszáradt újra lekenjük a közepét behintjük ép mákszemekkel,a széleit pedig szezám maggal.Mikor jól megkelt előmelegített sütőben szép rózsaszínűre sütjük.

1 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...