2014. március 12., szerda

Vegyes zöldségleves



Hozzávalók:


1 csirke csontos részei
2-3 sárgarépa
1-2 petrezselyem
kisebb karalábé
1 szelet zeller
pár db karfiol rózsa,
1 pohárnyi zöldborsó
1 zöldpaprika
1 nagy fej vöröshagyma
zsír vagy olaj.
Levesbetétnek daragaluska.

A húst kevés vízben főni tesszük.

A hagymát megpároljuk a zsiradékon, aztán hozzáadjuk a kis kockákra vágott
karalábét, zellert, petrezselymet és sárgarépát. Ez kell, legyen a sorrend, mert a fehér zöldségek kissé nehezebben puhulnak. Minden zöldség után néhány percig pároljuk, gyakran megkavarva. Hozzáadjuk az ugyancsak apróra vágott zöldpaprikát, fejtett borsót. Paprikázzuk, feltöltjük forró vízzel, beletesszük a rózsáira szedett karfiolt. Ízlés szerint 1-2 kis kockára vágott burgonyát is tehetünk bele. Csendesen főzzük, amíg minden megpuhul.
A megfőtt húst kiszedjük, belerakjuk a levesbe és a levét beleszűrjük, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

Elkészítjük a levesbetétet:

1 tojáshoz kb.1 borospohár (1,2dl) búzadara, kis só szükséges.
1 tojásfehérjét mélytányérban villával felverünk egy csipet sóval együtt, míg laza habot kapunk. Belekeverjük a tojássárgáját, és vékony sugárban öntve, hozzáadjuk a búzadarát, annyit hogy összeálló, de nem kemény tömeget kapjunk. Amíg a darát adjuk hozzá, a keverést egy pillanatra sem hagyjuk abba, különben a galuska nem lesz puha. Amikor elérte a kellő sűrűséget, a keverést abbahagyjuk, és a tésztát a tányér egyik oldalára összerendezve, többé nem mozgatjuk. Azonnal a fövő levesbe szaggatjuk, anélkül hogy a tésztát megkevernénk vagy nyomogatnánk, úgyhogy a kanalat belemártjuk a forró levesbe, ezzel a kanállal szaggatjuk a galuskát, mindig belemártva a forró levesbe, míg elfogy a galuska masszája.

Lefedve 15 percig főzzük, kioltjuk a lángot és pár percet még hagyjuk lefedve, majd a levest megszórjuk apróra vágott petrezselyem zölddel.

 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...