A tárkony egy
aromás évelő gyógy- és fűszernövény. Az Erdélyi konyha nélkülözhetetlen fűszere,
leveleit fogyasztjuk. Friss zöld állapotában, vagy sóban és ecetben eltéve
illetve szárítva is felhasználható.
Saláták,
levesek, főtt húsok mellé szószként, gomba savanyúságok eltevésénél, valamint ecetek
ízesítésére is használják.
Gyógyászati
célra gyomorbántalmak enyhítésére, vérnyomás csökkentő, étvágyjavító, epehajtó,
enyhe nyugtató.
Eltevése
télire
A tárkonyt
ollóval levágjuk, szétterítve kosárba rakjuk, folyó vízzel átmossuk, a víztől megszárítjuk,
majd a leveleket leszedjük.
Egy tálba
rakunk egy réteg tárkonyt, megszórjuk Parajdi durva sóval, újra tárkony és, ezt
addig folytatjuk, amíg a tárkonyból tart. Letakarva hagyjuk estétől reggelig a
sóban, ekkorra a levelek összeroskadnak. Reggel átforgatjuk, és előre
előkészített üvegekbe nyomkodjuk, és annyi ecettel töltjük fel, hogy bőven
ellepje. Celofánnal lekötjük, arra
tesszük a tetőket, mert az ecettől megfeketedik a tető.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése