2021. szeptember 1., szerda

Tárkony eltevése télire

 



A tárkony egy aromás évelő gyógy- és fűszernövény. Az Erdélyi konyha nélkülözhetetlen fűszere, leveleit fogyasztjuk. Friss zöld állapotában, vagy sóban és ecetben eltéve illetve szárítva is felhasználható.

Saláták, levesek, főtt húsok mellé szószként, gomba savanyúságok eltevésénél, valamint ecetek ízesítésére is használják.

Gyógyászati célra gyomorbántalmak enyhítésére, vérnyomás csökkentő, étvágyjavító, epehajtó, enyhe nyugtató.

Eltevése télire

A tárkonyt ollóval levágjuk, szétterítve kosárba rakjuk, folyó vízzel átmossuk, a víztől megszárítjuk, majd a leveleket leszedjük.



Egy tálba rakunk egy réteg tárkonyt, megszórjuk Parajdi durva sóval, újra tárkony és, ezt addig folytatjuk, amíg a tárkonyból tart. Letakarva hagyjuk estétől reggelig a sóban, ekkorra a levelek összeroskadnak. Reggel átforgatjuk, és előre előkészített üvegekbe nyomkodjuk, és annyi ecettel töltjük fel, hogy bőven ellepje.  Celofánnal lekötjük, arra tesszük a tetőket, mert az ecettől megfeketedik a tető.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...