A fenyőrügy szirup a tavaszi új hajtásokból készül.
Napjainkban a fenyő fiatal tűleveleinek, rügyeinek főzetét ajánlják, légúti problémák, megfázás, köhögés, torokfájás esetén. Magas vitamintartalma miatt immunerősítő.
A szirup elkészítése:
A fenyőrügyek, vagyis újulások gyűjtésénél figyeljünk arra,
hogy a szennyeződéseket elkerülve, mindig tiszta, közúttól távol gyűjtsük. A 3
és a 7 cm-es hosszúságú zsenge rügyek a legalkalmasabbak.
Ha tiszta környezetből gyűjtöttük, nem szükséges megmosni.
Hozzávalók:
Kristálycukor
Fenyőrügy
Alaposan kimosott nagy befőttesüveg aljára, szórjunk cukrot 2-3
cm magasságig, ezután tegyünk rá egy sor fenyőrügyet, és jól nyomkodjuk le,
majd folytassuk ezt a műveletet, amíg tele nem töltöttük az üveget. Ha
végeztünk zárjuk le az üveget és tegyük napfénytől védett, meleg helyre.
Amikor azt látjuk, 3-4 hét után, hogy az újulások
kifakultak, az üveg tartalma besziruposodott, szűrjük le és töltsük csírátlanított tiszta üvegekbe.
Én a szűrést úgy oldom meg, hogy egy nagyobb fazékra teszek egy szűrőt, ráfordítom a fenyőrüggyel tele üveget és hagyom amíg magától lecsepeg.
Hűvös helyen sokáig eláll.
A szirup használata: hurutos köhögés esetén étkezések előtt
vegyünk egy teáskanállal belőle. Langyos teába is tehetjük.
Vizet nem kell tenni hozzá?
VálaszTörlésÉn nem szoktam vizet tenni.
TörlésKÖSZÖNÖM TETSZETT,MÁR EGYSZER PRÓBÁLTAM NAGYON JÓ4
VálaszTörlésNagyon szívesen, örülök, hogy bevált ez a recept, én is minden évben elkészítem.
Törlés