1 rész rizs
2 rész víz
Olaj
Kevés
ételízesítő, bors, só
4 személyre
kb. 30 dkg rizst használunk.
A rizst
megmossuk, leforrázzuk lobogó vízzel, hideg vízben átöblítjük és leszűrjük.
Egy lábosban
felhevítünk 2-3 evőkanál olajat, beletesszük a rizst és kissé átsütjük, amíg a
rizs kifehéredik. Ekkor feltöltjük forró vízzel, hozzátesszük az ételízesítőt (én
télire sóval eltett ételízesítőt használok) csipetnyi borsot adunk hozzá,
kóstolás után sózzuk, mert az ételízesítő sós. Fedő alatt lassú tűzön pároljuk.
Eleinte néhányszor megkeverjük, de amikor puhulni kezd, többé már nem keverjük.
Így a szemek szép épen megmaradnak. Amikor a rizs teljesen áttetszővé vált, a
lángot eloltjuk, de az edényt még 10 percig lefödve hagyjuk.
Az így készített
rizs nem fő szét, nem lesz ragacsos, hanem pergős lesz.
Ha szépen
akarjuk tálalni, a forró rizst, olajjal vagy vízzel kikent kis formákba rakjuk,
aztán tálra borítjuk. Minden kis kupac közepére petrezselyemlevélkét szúrunk,
és ízlés szerint különböző zöldségekkel díszítjük.
A párolt
rizs paprikás, mártásos húsok, tokányok, párolt köretekkel vagy burgonyával
párosítva rántott és sült húsokhoz alkalmas.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése