A csipkebogyót legjobb szedni, amikor már az őszi dér megütötte.A jól megérett bogyókat megtisztítjuk, jól megmossuk, fazékba tesszük, és
annyi vízzel töltjük fel, hogy ellepje, fedő alatt puhára főzzük, vigyázva
lassú tűzön, mert hamar odakapja, Amikor megfőtt, én paradicsomdarálón szoktam
átengedni, aztán nagyon sűrű szitán, hogy a csipkebogyó szúrós szálkái ne
menjenek át. Egy kis vízzel szoktam segíteni, ha nagyon pépes és nehezen megy a
passzírozás.
Az így nyert levet, állandó keverés mellett sűrűre főzzük, kistányéron
próbát veszünk, mikor már jó sűrű, hozzátesszük a cukrot, minden kg-hoz 40-50
dkg cukor szükséges, ízlés szerint. A cukorral gyakori kevergetés mellett még
20-30 percig főzzük, majd forrón üvegekbe töltjük, kevés szalicilt szórunk rá
és lezárjuk. Száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése