Ha nincsen kovászunk, leghamarabb azt készítjük el, gyors
kovászt szoktam készíteni, amikor már nagyon régi a kovászom, ami hamar van és
már 2 óra múlva, lehet használni.
Gyorskovász készítése:
Hozzávalók:
30 dkg finomliszt
2 dkg friss élesztő
1 kávéskanál méz, vagy cukor
2-2,5 dl
víz
A lisztet tálba szitáljuk, az élesztőt elkeverjük a langyos
vízben feloldott mézzel vagy cukorral, és a liszthez öntve, fakanállal nokedli sűrűségűre
keverjük. Letakarva, meleg helyen hagyjuk megkelni. Miután jól feljött, már
lehet is használni.
A következő kovász, a megkelt tésztából felhasználás előtt
miután átgyúrtam, kiveszek 30 dkg-ot, befőttes üvegben hűtőbe tárolom a
következő sütésig.
A kenyértészta hozzávalói:
1 dkg só
1 dkg élesztő
5-6 dl
langyos víz
Kovász
1 evőkanál ecet
Elkészítés: A lisztet tálba szitáljuk. A kovászt langyos
vízzel feloldjuk, amihez hozzámorzsoljuk a friss élesztőt és a többi
hozzávalóval sima tésztává, dagasztjuk. Letakarva duplájára kelesztjük. Miután
megkelt, finoman átgyúrjuk, és még egyszer megkelesztjük. Miután végleg
átgyúrtuk, kiveszünk a tésztából 30 dkg-ot, ez lesz a kovász a következő
sütésnél. Az előzőleg beáztatott pataki tálat kibéleljük sütőpapírral, és a
megformázott tésztát szépen beillesztjük, lehet díszíteni ízlés szerint,
pengével mintázni. Hagyjuk a tálban is majdnem duplájára kelni, aztán langyos
vízzel lespricceljük, rátesszük a tál födelét, azt is sütőpapírral kibélelve és
230 fokon sütjük 40 percet, levesszük a tál födelét és további 20 perc alatt szép
arany barnára, sütjük.
Csodaszép ez a kenyér! :)
VálaszTörlésCsodás,még soha nem mertem megpróbálni a tálban sütni kenyeret.
VálaszTörlésOkki!
VálaszTörlésKöszönöm szépen!
Lia!
VálaszTörlésÉn már sütöttem benne többször, szeretem,mert kívül ropogós, vékonyan cserepes, de finom lágy belsejű lesz. Csak arra kell vigyázni, hogy a tészta ne legyen sok a tál méretéhez képest, kényelmesen elférjen benne.
Holnap kipróbálom! Rengeteg recept olvasása után ez a legszimpatikusabb!
VálaszTörlés