2017. október 24., kedd

Levélmintás zsemle


Hozzávalók:

1 kg liszt
5 dl langyos víz
1,5 dkg élesztő
1 mokkás kanál cukor
15 g só
2 közepes megfőzött, áttört krumpli (el is maradhat)
20 dkg elő tészta (a régebbi sütésnél félretett tészta)

Este 2 dl langyos vízben beáztatom az elő tésztát, (hiányában gyors kovászt kell készíteni) hozzá teszek 20 dkg lisztet, összekeverem és letakarva hagyom a konyhában.
Reggel a megmaradt lisztet tálba szitálom, közepébe kis mélyedésbe belemorzsolom az élesztőt hozzáteszek egy mokkáskanál cukrot és leöntöm 1 dl langyos vízzel. Amikor az élesztő felfutott, hozzáteszem az elő tésztát, krumplit, és három dl langyos vízben feloldott sót.
Addig dagasztom, amíg a tészta szép sima, hólyagos, kéztől és az edény falától elválik. Letakarva duplájára kelesztem.
 Amikor a tészta duplájára emelkedett munkalapra teszem és tíz egyenlő részre vágom, majd kis gombócokká formázom. Minden gombócnak felétől nyújtófával lenyomom és kinyújtom. Széleit kerek formával kivágom, levélmintát utánozva, a kinyújtott részt étolajjal megkenem és ráhajtom, a tésztára majd lisztel, vékonyan beszitálom. Egymás mellé tepsibe rakom, mikor mind elkészült, éles pengével erezetet vágok.

A levágott részeket is összegyúrom, gombóccá formázom és abból is egy zsemlét alakítok, így lesz 11 db, nekem 165 g-ak voltak. Hagyom fél órát kelni a tepsiben, majd 230 fokra előmelegített gőzös sütőbe teszem, 15 perc sülés után leveszem a 200-ra hőfokot és még sütöm amíg eléri a kellő színt, kb 20 perc.


5 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...