2017. október 24., kedd

Zsírolvasztás házilag



Ehhez az adaghoz 6 kg házi zsírszalonnát használtam.
A szalonnáról a bőrt eltávolítom és nagyjából egyenlő darabokra felkockázom. Minél kisebb darabokra vágom 2x2 cm, annál hamarabb készül el.


Egy nagyobb jelen esetben 10 l, edénybe 2,5-3 dl vizet öntök és rárakom a szalonna kockákat, így nem ragad le, és a gőzben megpuhulva jobban kiengedi a zsírt. 



Közepes tűzön kezdem el sütni, hogy minél előbb levet engedjen, folyamatosan, óvatosan kevergetem, hogy ne égjen le, és ne is törjön össze, mert akkor sok morzsalék lesz, ami megkeseríti a zsírt. Amikor már jól kiengedte a levét, alacsony hőmérsékleten sütöm tovább, folyamatosan kevergetve.
Amikor a zsír átlátszó a töpörtyű szép aranybarna színű és a zsír felszínén marad, széttörve a belseje már nem fehéres befejezem az olvasztást.


A tepertőt krumplinyomóval finoman kipréselem, egy nagyobb tálba rakom és még melegen sóval megszórom. Friss kenyérrel, hagymával fogyasztjuk.
Felhasználhatjuk még tepertő krémnek vagy pogácsának.

Pogácsa recept itt: Tepertős pogácsa

A visszamaradt zsírt kicsit hagyom hűlni, majd zárható edénybe kiszűröm, én ételes dobozokba mert könnyebben tudom a fagyasztóba tárolni.



 A hájat mindig külön olvasztom ki, mert hamarabb kiolvad mint a szalonna, és nagyobb darabokra vágom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...