2021. szeptember 2., csütörtök

Ecetes torma házilag

 


Hozzávalók:

25 dkg torma – 2 közepes

1 dl víz

3-4 evőkanál ecet

2 kávéskanál só

2 evőkanál cukor

Pár csepp citromlé- megtartja a szép fehér színét

 

A tormát jó alaposan megmossuk, és megtisztítjuk.

Elkészítjük a levet, amibe majd a reszelt-darált tormát tesszük.

A léhez egy tálkában a vizet, sót cukrot, pár csepp citromlevet elkeverünk.

A tormát én húsdarálón ledarálom, és nyomban az előkészített lébe teszem.

Lehet reszelni is, de darálva könnyebb és mindenképp ajánlatos szabad levegőn, mert a torma csípőssége beindítja a könnycsatornáinkat.

Letakarva hagyjuk legalább fél órát, majd botmixerrel sima pépesre turmixoljuk.

Ízlés szerint lehet még ízesítni ki, hogy szereti.

Előkészített, fertőtlenített üvegekbe rakjuk, szorosan lezárjuk és hűtőbe tároljuk.

Ebből az adagból a képen látható két kis üveggel lett.

Az így elkészített torma nem csípős, kellemes jó ízvilágot kölcsönöz az ételeknek.


Jó tudni:

A torma a legjobb baktérium és vírusölő gyógynövény.

A reszelt tormát vese és húgyúti fertőzések, valamint a felső légutak hurutja esetén a torma és méz keveréke kiváló gyógyír lehet.

A népi gyógyászatban a frissen reszelt tormát pakolásként is hatásosan alkalmazzák.

A torma csípős illóolajának belélegzése tisztítja a légutakat, én is előszeretettel használom sajnos elég gyakori arcüreggyulladásra.




2 megjegyzés:

  1. Kedves Rozi, nagyon kedvelem receptjeit, lévén erdélyi származású ezeket az ízeket szeretem. Kérem írja meg hogy receptjeiben hány %-os ecetet használ, mert nálunk 20%-, 15, 12, 10%-os eceteket keget vásárolni. Nagyon köszönöm válaszát! Üdv Mária!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szépen köszönöm kedves Mária, nagyon örülök.
      Nálunk 9 fokos az ecet.

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...