Hozzávalók:
25 dkg torma
– 2 közepes
1 dl víz
3-4 evőkanál
ecet
2 kávéskanál
só
2 evőkanál
cukor
Pár csepp
citromlé- megtartja a szép fehér színét
A tormát jó
alaposan megmossuk, és megtisztítjuk.
Elkészítjük
a levet, amibe majd a reszelt-darált tormát tesszük.
A léhez egy
tálkában a vizet, sót cukrot, pár csepp citromlevet elkeverünk.
A tormát én
húsdarálón ledarálom, és nyomban az előkészített lébe teszem.
Lehet
reszelni is, de darálva könnyebb és mindenképp ajánlatos szabad levegőn, mert a torma csípőssége
beindítja a könnycsatornáinkat.
Letakarva
hagyjuk legalább fél órát, majd botmixerrel sima pépesre turmixoljuk.
Ízlés
szerint lehet még ízesítni ki, hogy szereti.
Előkészített,
fertőtlenített üvegekbe rakjuk, szorosan lezárjuk és hűtőbe tároljuk.
Ebből az
adagból a képen látható két kis üveggel lett.
Az így elkészített torma nem csípős, kellemes jó ízvilágot kölcsönöz az ételeknek.
Jó tudni:
A torma a
legjobb baktérium és vírusölő gyógynövény.
A reszelt
tormát vese és húgyúti fertőzések, valamint a felső légutak hurutja esetén a
torma és méz keveréke kiváló gyógyír lehet.
A népi
gyógyászatban a frissen reszelt tormát pakolásként is hatásosan alkalmazzák.
A torma csípős
illóolajának belélegzése tisztítja a légutakat, én is előszeretettel használom
sajnos elég gyakori arcüreggyulladásra.
Kedves Rozi, nagyon kedvelem receptjeit, lévén erdélyi származású ezeket az ízeket szeretem. Kérem írja meg hogy receptjeiben hány %-os ecetet használ, mert nálunk 20%-, 15, 12, 10%-os eceteket keget vásárolni. Nagyon köszönöm válaszát! Üdv Mária!
VálaszTörlésNagyon szépen köszönöm kedves Mária, nagyon örülök.
TörlésNálunk 9 fokos az ecet.