Ha nincsen kész kovászunk, gyors kovászt készítünk, aminek a receptjét Itt.olvashatod.
Mivel nekem mindig van, az előző sütéstől meghagyott kovászom, kiveszem a hűtőből, hozzátöltök 2 dl
langyos vizet, és annyi lisztet szitálok hozzá, hogy, galuskaszerű tésztát
kapjak. Letakarva, reggelig hagyom kelni.
Hozzávalók a tésztához:
1 kg liszt (bl 55)
6 dl víz
1 dkg friss élesztő
1 evőkanál só
Kovász
1 kávéskanál cukor
Reggel kimérek, 6 dl langyos vizet, amiből 1
dl-ben feloldok 1 kávéskanál cukrot, és 1 dkg élesztőt, elkeverem, és a
kovászhoz adom. Hozzászitálom a lisztet, egy evőkanál sót és lassan adagolva
a vizet elkezdem dagasztani. Jól kidagasztom a tésztát, amíg szép sima,
rugalmas lesz. Enyhén beszitálom, lisztel, és duplájára kelesztem.
Miután megkelt, enyhén átgyúrom, kiveszek a tésztából 250 g-ot, a következő sütésnél ez lesz a kovász.
A megmaradt tésztát, két részre vágom, és
vekni formára megformázom. Sütőlapra teszem, letakarva hagyom kelni legalább
fél órát, néhány helyen bevágom, lespriccelem langyos vízzel, és 200 fokra
előmelegített forró sütőben, szép arany barnára megsütöm. Miután kiveszem a
sütőből is lespriccelem hideg vízzel, letakarva hagyom kihűlni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése