2014. március 10., hétfő

Tyúkhús levesSzép kövérkés,legalább 1,5-2 kg-os tyúkból készítjük.

Zöldségekből a következőket vesszük :
4 sárgarépa
2 petrezselyem
egy egy kis karalábé és zeller
1 fej vöröshagyma
egy zöldpaprika
2 -3 cikk fokhagyma
egy cikk kelkáposzta vagy egy nyers káposztatorzsa.
Só ,szemes bors (10-12)szem.

A feldarabolt tyúkot kemény cérnára felfűzzük,egy fazékban hideg vízzel főni tesszük.Amikor felforrt a habot leszedjük,ha nagyon fiatal a tyúk a zöldségeket rögtön hozzátesszük.A levesnek nagyon csendesen kell főnie.Ha vízzel kell pótolni a levessel azonos hőfokú vízzel pótoljuk. Addig főzzük amíg minden teljesen puha lesz benne.
Levesszük a tüzről, picit ülepedni hagyjuk, majd óvatosan leszürjük, a leves felét újra főni tesszük és belefőzzük a betétet., a többit tálba öntjük, finomra vágott petrezselyemzölddel megszórjuk,majd hozzátöltjük a befőzött levest.
A húslevesbe a letöbb levesbetét alkalmas : házi vagy gyári tészta, grizgaluska, reszelt tészta, stb ízlés szerint. Gyári tésztát, legjobb külön kis levesízesítővel kifőzni, és csak azután tenni a levesbe, így nem teszi zavarossá a levest.
Ha üzleti tyúkból készítjük a levest, javíthatunk a színén ha egy sárgarépát apróra reszelünk és egy kiskanál zsíradékban szép aranysárgára pirítjuk,(de ne égjen meg)azonnal feltöltjük egy merőkanál levessel,néhány percig forraljuk majd a leveshez szürjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...