2021. november 10., szerda

Orjaleves

 


Hozzávalók:

1 kg karajcsont vagy orja csont

3-4 közepes murok (sárgarépa)

2-3 közepes petrezselyemgyökér

1 fej hagyma

4 gerezd fokhagyma

1 kis darab zeller

1 kisebb karalábé

2 káposztalevél

1  paprika

1 mokkáskanál egész bors, só




A csontot jól megmossuk, egy fazékba rakjuk, ráöntünk 3 l hideg vizet.

Fölforraljuk, a keletkező habot szűrőkanállal leszedjük.

A zöldségeket megtisztítjuk, és a húshoz adjuk. Hozzáadjuk a borsot és egy evőkanál sót.

Kis lángon, ügyelve, hogy csak gyöngyözve forrjon, addig főzzük, amíg a csontról leválik a hús. Ekkor, ha szükség még sózzuk és hagyjuk leülepedni legalább tíz percet.

Óvatosan kiszedjük a húst és a zöldségeket, hogy ne zavarodjon össze a leve. A zöldségeket a leves mellé tálaljuk.

Én most házilag készített csigatésztával vagyis bordáslaskával tálaltam, de lehet más tésztával vagy daragaluskával is.

A húst a csontról leszedve, levesbe is lehet tenni, de külön puha kenyérrel, ecetes torma kíséretében is tálalhatjuk, akár köretet is készíthetünk hozzá.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...