2014. április 21., hétfő

Húsvéti kalács,kókonya

                 
                                Sütés előtt




Hozzávalók:

1 kg liszt
4 dkg élesztő
10 dkg vaj
1 egész tojás, két sárgája
10 g só 
5 evőkanál cukor
5 dl tej

A lisztet mély tálba tesszük, közepébe, kis mélyedésbe belemorzsoljuk az élesztőt, erre kis porcukrot szórunk, leöntjük egy vizespohár langyos tejjel, és kelni hagyjuk.

Ha az élesztő megkelt, hozzátesszük a többi anyagot a vaj kivételével és annyi tejet, hogy megfelelő keménységű legyen. Hólyagosra kidolgozzuk, majd beledolgozzuk a langyos vajat. Letakarva kétszeresére kelesztjük, enyhén lisztezett deszkára borítjuk és tetszés szerint alakítjuk, fonjuk, madárkákat készíthetünk.
Zsírozott tepsibe vagy kókonya sütő formába rakjuk, lekenjük felvert tojással, hagyjuk kelni a tepsiben amíg láthatóan megemelkedik,majd 180 fokra előmelegített sütőben szép aranybarnára megsütjük.


 "A kókonya szó a népnyelvben a húsvéthoz kapcsolódva sokféle változatban és jelentésben máig él. Legtöbb helyen a húsvéti ételek összefoglaló neve, azonban Gyergyó vídékén a húsvéti  kalácsot értik alatta,amit a hajnali szentmisén az eledelekkel (bárány,sonka,tojás stb.)megszenteltetnek és kenyér helyett fogyasztják.



7 megjegyzés:

  1. Nagyon szép, gyönyörű ,én is kipróbálom.
    Köszönöm szépen a receptet. 😍

    VálaszTörlés
  2. Próbáld ki, majd mond el a véleményed.

    Ez egy nagy kalács, ha gondolod felezheted az adagot, mint itt: http://rozikonyha2.blogspot.com/2015/04/husveti-kalacskokonya.html

    VálaszTörlés
  3. Én megsütöttem és , nagyon jó a recept .Köszönöm szépen!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon örülök, köszönöm a visszajelzést, további sikeres sütögetést kívánok!

      Törlés
  4. Mennyi az a vizes pohár langyos tej??Még ezen felül kell hozzátenni az 5 dl tejet?A fotón látható kalács hogy van megfonva?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A tej mennyisége 5 dl, abból veszel el annyit amennyivel felfuttatod az élesztőt. A fonás az alsó 8-as fonás és rátéve egy hármas fonás. A nyolcas fonást itt meg tudod nézni. http://rozikonyha.blogspot.com/2020/04/husveti-fonott-kalacs.html

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...