Hozzávalók:
1 kg liszt
5 dl langyos víz
1,5 dkg élesztő
1 mokkás kanál cukor
15 g só
2 közepes megfőzött, áttört krumpli (el is maradhat)
20 dkg elő tészta (a régebbi sütésnél félretett tészta)
Este 2 dl langyos vízben beáztatom az elő tésztát, (hiányában
gyors kovászt kell készíteni) hozzá teszek 20 dkg lisztet, összekeverem és
letakarva hagyom a konyhában.
Reggel a megmaradt lisztet tálba szitálom, közepébe kis
mélyedésbe belemorzsolom az élesztőt hozzáteszek egy mokkáskanál cukrot és
leöntöm 1 dl langyos vízzel. Amikor az élesztő felfutott, hozzáteszem az elő tésztát,
krumplit, és három dl langyos vízben feloldott sót.
Addig dagasztom, amíg a tészta szép sima, hólyagos, kéztől
és az edény falától elválik. Letakarva duplájára kelesztem.
Amikor a tészta
duplájára emelkedett munkalapra teszem és tíz egyenlő részre vágom, majd kis
gombócokká formázom.
Minden gombócnak felétől nyújtófával lenyomom és kinyújtom.
Széleit kerek formával kivágom, levélmintát utánozva, a kinyújtott részt étolajjal
megkenem és ráhajtom, a tésztára majd lisztel, vékonyan beszitálom.
Egymás
mellé tepsibe rakom, mikor mind elkészült, éles pengével erezetet vágok.
A levágott részeket is összegyúrom, gombóccá formázom és abból is egy zsemlét alakítok, így lesz 11 db, nekem 165 g-ak voltak.
Hagyom
fél órát kelni a tepsiben, majd 200 fokra előmelegített gőzös sütőbe teszem, pár perc sülés után leveszem a 180- fokra a hőfokot és még sütöm amíg eléri a kellő
színt, kb. 20 perc.
Gyönyörű alkotás, Rozi!!!!!
VálaszTörlésKöszönöm szépen Vicuska:)
TörlésNagyon szépek!
VálaszTörlésNagyon szépek!
VálaszTörlésNagyon szépen köszönöm:)
TörlésKöszönöm a receptet. Érthető és világos.
VálaszTörlésNagyon szívesen, én is köszönöm :)
Törlés