2020. március 20., péntek

Túrós damika leves


Hozzávalók:

1 kg pityóka
1 közepes fej hagyma
1 kanál zsír
Túró
Só, őrölt bors, fűszerpaprika

A pityókához: vaj, tejföl, tej


A megmosott, megtisztított krumplit hasábokra vágjuk, felöntjük vízzel, amíg ellepi, sót teszünk hozzá és lefödve puhára főzzük.

A megtisztított hagymát nagyon apró kockákra megvágjuk, a zsíron üvegesre dinszteljük, hozzátesszük a paprikát (én sóban eltett darált paprikát használok) felöntjük kevés vízzel és hagyjuk főni. Amikor a krumpli megfőtt a levét hozzászűrjük a hagymához, ha több levet akarunk, még vizet öntünk hozzá. Tehetünk bele ételízesítőt vagy leveskockát, de el is hagyhatjuk. Bőven megszórjuk őrölt borssal, ha szükség sózzuk és összefőzzük.

A pityókát vajjal és tejföllel és forró tejjel jó habosra kikeverjük. Ha van házilag sütött kenyér, vagy pityókás kenyér (fehér kenyér nem jó, mert elázik) kisebb kockákra megvágjuk.

Tálaláskor egy evőkanál  pityókát teszünk a tányérba, körberakjuk a kenyérkockákkal, a darabkákra megvágott túróval, és felöntjük a forró hagymás lével.

Ezt a levest olyankor is készíthetjük, amikor nincsen kedvünk levest főzni, de valamilyen húsos második van, amihez pityóka pürét főzünk, egyben megvan a leves is.

Pityóka- krumpli, burgonya

Megjegyzés: Ha sült hús mellé csináljuk a pityóka pürét, nem fontos hagymás zsírt készíteni, kicsivel több zsírt teszünk a hús alá, jó sok fokhagymát, annak a zsírjából merítünk a pityóka lére, az is megteszi. Vagy ha paprikást készítünk, mielőtt az eresztéket rátesszük, lemerítünk egy kevés zsírt a tetejéről. Ugyanúgy, ha hagymás szeletet készítünk.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...