2016. december 6., kedd

Krumplis kovászolt fehér kenyérEnnél a kenyérnél előző este gyorskovászt készítek.

Gyorskovász hozzávalói:

30 dkg liszt
25 g friss élesztő
1 kávéskanál cukor
2,5 dl víz

A lisztet tálba szitáljuk, az élesztőt elkeverjük a langyos vízben feloldott cukorral, és a liszthez öntve, fakanállal nokedli sűrűségűre keverjük. Letakarva konyha hőmérsékleten hagyjuk reggelig kelni.

A többi hozzávalók:

70 dkg BL 55-ös liszt
12 g só (1 elütött ek)
2 nagyobb főtt krumpli vagy 2 halmozott evőkanál maradék krumplipüré
2,5- 3 dl víz

Másnap a lisztet egy mélyebb tálba szitáljuk, hozzátesszük az áttört krumplit, sót, hozzátesszük a kovászt és lassanként a vizet, mert lehet, nem kell az egész, függ a liszttől, és addig dagasszuk, amíg elválik az edény falától és a kezünktől, jó rugalmas tészta kell, legyen.
Letakarva kétszeresére kelesztjük.
Mikor megkelt a tészta, deszkára tesszük, átgyúrjuk, és kerek formára kilapogatjuk, majd jobbról behajtjuk a közepéig, majd balról is aztán elkezdjük feltekerni, úgyhogy minden tekerést lenyomkodunk. Miután megformáztam 35x43 cm-es sütőfóliába helyezem és egy ovális jénaiba teszem. Azért teszem sütőzacskóba, mert a jénainak nincsen teteje és ezt a szerepet a sütőzacskó tölti be. Itt még hagyom kelni, amíg láthatóan megemelkedik, 20-30 perc, aztán a tetején bemetszem és 220 fokos sütőbe teszem, hagyom, 15 percet majd visszaveszem 200 fokra és addig sütöm, amíg szép piros lesz a teteje.60 perc körül. Kiveszem a sütőből, rácsra teszem, vízzel lespriccelem, és hagyom kihűlni.
Nagyon finom ropogós szép cserepes, szivacsos, lágy belsejű kenyerünk lesz.
Megmértem, a súlya 1365 g.Ennek a kenyérnek is ugyanazok a hozzávalók, annyi különbséggel, hogy nem este készítettem a gyorskovászt, hanem reggel és ahogy felnőtt a kovász rögtön tettem hozzá a többi hozzávalót, jól kidagasztottam és tovább úgy jártam el mint az előző kenyérnél.


1 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...