2015. március 9., hétfő

Hús lesütveLegalkalmasabb erre a célra az oldalas, amely nem szárad ki a zsírban, de lehet tarja, akár combrészből vágott szép szeletek.

Az oldalast darabokra vágjuk, kissé besózzuk, borsozzuk, a szelet húsokat is. Lábasba vagy mélyebb tepsibe tesszük, ráöntünk egy pohár vizet, és zsírt rakunk rá. Tűzre vagy sütőbe tesszük, ha sütőben készítjük alufóliát teszünk a tetejére, és csendesen addig pároljuk, amíg a húsból a csontot könnyűszerrel ki lehet húzni és a víz teljesen elpárolgott. A húsnak úszkálnia kell a zsírban, ha nem így van, tegyünk még zsírt hozzá. A húsdarabokat kiszedjük a zsírból, a csontokat kihúzzuk, és a húst tiszta, száraz üvegekbe rakjuk a zsírjával együtt. Az üvegben ne maradjon levegő, és a hús ússzon a zsírban. Az üveget hagyjuk lehűlni, aztán lezárjuk és száraz, hideg helyen tároljuk. Amikor fogyasztani akarunk belőle, zsírjával együtt szedünk ki a húsból, felmelegítjük, majd a zsírt langyosan visszaszűrjük az üvegbe, így ismét leszigetelődik.
Könnyebben ki tudjuk venni az üvegből,ha fele olaj fele zsírt teszünk,ekkor az olajat felfőzzük, a zsírral összevegyítve öntjük a húsokra.

Ha kolbásszal vegyesen akarjuk készíteni, a kolbászt karikára hajtva, tegyük serpenyőbe, vagy hosszában tepsibe, öntsünk rá ujjnyi vizet, és lefödve pároljuk, amíg a víz apadni kezd.
A kolbászt fakanál nyelével átfordítjuk, (nem szúrunk bele, mert akkor kiszárad) és a másik oldalát is megpároljuk, majd pirosra sütjük, mindkét oldalán. A víznek teljesen el kell párolognia róla. A kolbászt kihűtve feldaraboljuk és a hússal vegyesen, vagy külön edényben rakjuk a zsírba.

Így elrakva hónapokig eltarthatjuk a zsírban lesütve. Kirándulás, váratlan vendég vagy mi legyen gyorsan a vacsora, esetén is jó szolgálatot tesz.
Nekem is iskoláskoromban, Édesanyám mindig ilyen lesütött húst csomagolt, akkoriban egy évharmadot voltunk távol, kétféle étel volt, mert a húst külön ettük és a finom sült zsírt kenyérre kentük, feledhetetlen milyen jó volt az otthoni, ha távol is voltam.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...