2016. február 9., kedd

Bordás laska készítéseA bordás laska kézzel készített mutatós levesbetét.
Mérete főzéskor kétszeresére nő, állománya rugalmas, nem lágyul el és nem fő szét.
A bordáslaskával készült leves, például tyúkhúsleves, régebb az ünnepi alkalmak híres étele volt, a lakodalmak elengedhetetlen része.
Ma már ritkább számban készítik, főleg a fiatalok körében ismeretlen, hogyan készül, ezért is szeretném közzétenni, hogy ne merüljön teljesen feledésbe.

Nagyanyámék idejében, nyújtófával nyújtották ki a tésztát, derelyevágóval 1x1 cm-es négyzetekre vágták, majd a szövőszék bordáján orsó hegyével egyenként felsodorták.
Az asszonyok a készítés közben tréfálkoztak, énekeltek, mert tudni kell, hogy időigényes munka.

Ma már egyszerűbb a készítése, mert a meggyúrt tésztát laskanyújtó gépen átengedjük, nem kell nyújtófázni.A tészta hozzávalói: 1 tojáshoz 10 dkg lisztet számítunk, függ a tojás méretétől.

Egyszerre ne gyúrjuk több tojásból, mert időigényes a készítése. Én öt tojás, fél kg liszt, csipet sóból készítem, ha nagyon keménynek tűnik a tészta, adok hozzá még egy tojást, semmiképpen nem teszek hozzá vizet.

A tojásokat felverem a sóval, majd adom hozzá a lisztet, jól meggyúrom, szép sima kell, legyen a tészta. Nylon tasakba teszem, mindig egy keveset veszek ki a tésztából, a laskanyújtón átengedem, mindenik fokozaton, végül a legvékonyabban, éles késsel 1 cm-es csíkokra vágom, letakarom, hogy ne száradjon ki. Mindig egy csíkot veszek, hurkapálcika végére tekerem épp csak egymásra érjen, elszakítom a tésztát és rányomom a bordára, szép csíkos lesz. Hagyom kiszáradni és dobozolom.
Készítettem egy videót, hogyan készítem,így könnyebb megérteni.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...