2015. január 27., kedd

Pataki tálban,sütőben sült kenyér



Ha nincsen kovászunk, leghamarabb azt készítjük el, gyors kovászt szoktam készíteni, amikor már nagyon régi a kovászom, ami hamar van és már 2 óra múlva, lehet használni.

Gyorskovász készítése:
Hozzávalók:
30 dkg finomliszt
2 dkg friss élesztő
1 kávéskanál méz, vagy cukor
2-2,5 dl víz

A lisztet tálba szitáljuk, az élesztőt elkeverjük a langyos vízben feloldott mézzel vagy cukorral, és a liszthez öntve, fakanállal nokedli sűrűségűre keverjük. Letakarva, meleg helyen hagyjuk megkelni. Miután jól feljött, már lehet is használni.

A következő kovász, a megkelt tésztából felhasználás előtt miután átgyúrtam, kiveszek 30 dkg-ot, befőttes üvegben hűtőbe tárolom a következő sütésig.

A kenyértészta hozzávalói:

1 kg liszt
1 dkg só
1 dkg élesztő
5-6 dl langyos víz
Kovász
1 evőkanál ecet

Elkészítés: A lisztet tálba szitáljuk. A kovászt langyos vízzel feloldjuk, amihez hozzámorzsoljuk a friss élesztőt és a többi hozzávalóval sima tésztává, dagasztjuk. Letakarva duplájára kelesztjük. Miután megkelt, finoman átgyúrjuk, és még egyszer megkelesztjük. Miután végleg átgyúrtuk, kiveszünk a tésztából 30 dkg-ot, ez lesz a kovász a következő sütésnél. Az előzőleg beáztatott pataki tálat kibéleljük sütőpapírral, és a megformázott tésztát szépen beillesztjük, lehet díszíteni ízlés szerint, pengével mintázni. Hagyjuk a tálban is majdnem duplájára kelni, aztán langyos vízzel lespricceljük, rátesszük a tál födelét, azt is sütőpapírral kibélelve és 230 fokon sütjük 40 percet, levesszük a tál födelét és további 20 perc alatt szép arany barnára, sütjük.

Miután kivettük a sütőből, újra lespricceljük hideg vízzel, és letakarva hagyjuk kihűlni.


Ugyanaz a kenyértészta,csak kerek formában sütve.


5 megjegyzés:

  1. Csodás,még soha nem mertem megpróbálni a tálban sütni kenyeret.

    VálaszTörlés
  2. Lia!
    Én már sütöttem benne többször, szeretem,mert kívül ropogós, vékonyan cserepes, de finom lágy belsejű lesz. Csak arra kell vigyázni, hogy a tészta ne legyen sok a tál méretéhez képest, kényelmesen elférjen benne.

    VálaszTörlés
  3. Holnap kipróbálom! Rengeteg recept olvasása után ez a legszimpatikusabb!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...