2018. augusztus 31., péntek

Paszulyos-padlizsános zakuszka



Hozzávalók:

6 kg paradicsompaprika
4 kg kapia paprika (jó húsos, inkább nagyobb)
2 kg hagyma
2 liter étolaj
2 kg szemes fehér paszuly
2 l paradicsomlé
10 kg padlizsán (vinete)
Só, bors, babérlevél, cukor

A szemes paszulyt megfőzzük, kihűlés után ledaráljuk.

A padlizsánt szénen vagy kályha tetőn megsütjük, megtisztítjuk és egy kissé ferdére állított deszkán levét lecsorgatjuk, majd ledaráljuk.

A paradicsom és kápia paprikákat jól megmossuk, húsát leszedjük a csumáról, az ereket kiszedjük, és húsdarálón ledaráljuk.

A hagymát megtisztítjuk, megmossuk és ledaráljuk.

Egy nagyobb fazékban az étolajat felforrósítjuk, beletesszük a hagymát és kissé megpároljuk. Belekeverjük a padlizsánt, paprikát, paradicsompaprikát, paradicsomlevet és ízlés szerint a fűszereket. Lassú tűzön kevergetve főzzük, amikor a paprika majdnem megkészült hozzátesszük a ledarált paszulyt és tovább kevergetve addig főzzük, amíg az olaj feljön a tetejére.Ha szükség még paradicsomlevet adunk hozzá. Akkor belekeverjük a tartósítószert, (én ehhez az adaghoz két tasak conservant tartósítót tettem) és forrón előmelegített üvegekbe rakjuk. Lezárjuk az üvegeket és száraz dunsztba tesszük kihülésig.




Ha úgy látjuk, amikor üvegekbe raktuk, hogy az olaj nem fedi be teljesen, főzzünk fel olajat amennyit gondolunk, hogy elég lesz, kihűtjük, majd rákanalazzuk amíg teljesen ellepi.
Ez egy nagy adag 27 db. 7 dl-s befőttes üveggel lett.
A mostanig készített összes zakuszka közül ez lett a legfinomabb.



2 megjegyzés:

  1. Mukodik tartositoszer nelkul is,evek ota igy keszitem es eddig egy sem romlott meg.A lenyeg,hogy a tokeletesre mosott uvegeket betesszuk a sutobe 220 fokra,kb.10 percig.Miutan elzarjuk a sutot,varunk kb.10-15 percet es betesszuk az uveg fedoket(kupakokat)is.Kozben persze a zakuszka rotyog.Ugy szinkronizalom, hogy mire kesz a zakuszka, az uvegek is sterilizalodjanak a sutoben.Konyhai kesztyuvel dolgozom,a meg nagyon meleg uvegekbe toltom a forro zakuszkat,lezarom, megy a szarazdunsztba.Kechup,kompot,lekvar,stb.mindent ezzel a modszerrel teszek el hosszu evek ota es semi nem romlik el,ha a kupakok is epek,nem szelelnek.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...