2018. november 28., szerda

Húsgombóc leves tejfölesen



Hozzávalók:

1 nagyobb vagy két kisebb murok (sárgarépa)
1 kisebb zeller
1 petrezselyem gyökér (fehérrépa)
1 fej hagyma
1 piros paprika
Bors ízlés szerint (delikát termék a leves savanyításához) vagy citromlé
2 tojás sárga
200 g tejföl
Só, bors ízlés szerint
Petrezselyem zöld
Olaj



 Húsgombóchoz:


500 g darált hús
2 evőkanál rizs
1 tojás
2-3 gerezd fokhagyma
Só, bors ízlés szerint
Apróra vágott petrezselyem zöld

A húsgombóc hozzávalóit egy tálba rakjuk, fűszerezzük, és jól összegyúrjuk. Olajos kézzel dió nagyságú gombócokat formázunk.

A zöldségeket megtisztítjuk, megvágjuk apró kockákra, egy fazékban olajon enyhén megdinszteljük, felöntjük vízzel, és hagyjuk felfőni. Amikor felfőtt hozzáadjuk a húsgombócokat és lassú tűzön főzzük, körülbelül 40 percig, amíg minden megfő.
Savanyítjuk borssal vagy citromlével, ízlés szerint fűszerezzük.
A tojás sárgákat elkeverjük a tejföllel, kimerítünk a levesből és fokozatosan hozzákeverjük majd az alig fövő leveshez adjuk, rögtön levesszük a tűzről, hozzáadjuk az apróra vágott petrezselyem zöldet és tálaljuk.



Csirkemell falatkák, fokhagymás bundában





Hozzávalók:

1 egész csirkemell
Só, bors, paprika

Bundához:

3 közepes tojás
2 evőkanál liszt
2-3 gerezd fokhagyma
Só, bors
Tej

Olaj a sütéshez

A megtisztított csirkemellet tetszés szerinti csíkokra vágjuk, megszórjuk, só, bors és paprika keverékével. Legalább egy órát hűtőbe tesszük.

A bundához a tojásokat sóval, borssal és a pépesített fokhagymával felverjük, hozzáadjuk a lisztet és csomómentesre keverjük, annyi tejjel lazítjuk, hogy jó palacsinta tésztaszerű masszát kapjunk.
A csirkedarabkákat lisztbe forgatjuk majd a tojásos masszába és forró olajban szép barnára sütjük. Konyhai papírtörlőre szedjük és hagyjuk a felesleges olajat lecsepegni.
Én most pirított krumplival, sült paprikával tálaltam, de lehet bármilyen köret vagy csak egyszerűen fokhagymás mártogatóssal tálalni.


2018. november 27., kedd

Bolognai spagetti




Hozzávalók:

1-2 szál közepes murok (sárgarépa)
1 szál petrezselyem (fehérrépa)
1 szelet zeller
1 fej hagyma
30 dkg darált hús
fél liter paradicsomlé vagy 1 kis doboz sűrített paradicsom
2-3 gerezd fokhagyma
Étolaj vagy zsír
Só, őrölt bors
rozmaring, bazsalikom

40 dkg spagetti
reszelt sajt

A murkot, petrezselymet, zellert lereszeljük, vagy kis kockákra megvágjuk.

Az étolajat felforrósítjuk, beletesszük az apróra vágott hagymát, kissé megdinszteljük, rátesszük a darált húst, amit fehéredésig kevergetve pirítunk, majd rátesszük a zöldségeket, azokat is megpirítjuk egy kicsit, sózzuk, borsozzuk, ráreszeljük a fokhagymát. Ízesíthetjük rozmaringgal, bazsalikommal, összeforgatjuk és feltöltjük a paradicsomlével. Lefödve lassú tűzön főzzük, közben néhányszor megkeverjük. Ha elfövi a levét kevés vízzel pótoljuk és készre főzzük.

A spagettit sós vízben kifőzzük, leöblítjük, a húsos mártással külön-külön tányérokba tálaljuk és reszelt sajttal megszórva kínáljuk.



2018. augusztus 31., péntek

Paszulyos-padlizsános zakuszka



Hozzávalók:

6 kg paradicsompaprika
4 kg kapia paprika (jó húsos, inkább nagyobb)
2 kg hagyma
2 liter étolaj
2 kg szemes fehér paszuly
2 l paradicsomlé
10 kg padlizsán (vinete)
Só, bors, babérlevél, cukor

A szemes paszulyt megfőzzük, kihűlés után ledaráljuk.

A padlizsánt szénen vagy kályha tetőn megsütjük, megtisztítjuk és egy kissé ferdére állított deszkán levét lecsorgatjuk, majd ledaráljuk.

A paradicsom és kápia paprikákat jól megmossuk, húsát leszedjük a csumáról, az ereket kiszedjük, és húsdarálón ledaráljuk.

A hagymát megtisztítjuk, megmossuk és ledaráljuk.

Egy nagyobb fazékban az étolajat felforrósítjuk, beletesszük a hagymát és kissé megpároljuk. Belekeverjük a padlizsánt, paprikát, paradicsompaprikát, paradicsomlevet és ízlés szerint a fűszereket. Lassú tűzön kevergetve főzzük, amikor a paprika majdnem megkészült hozzátesszük a ledarált paszulyt és tovább kevergetve addig főzzük, amíg az olaj feljön a tetejére.Ha szükség még paradicsomlevet adunk hozzá. Akkor belekeverjük a tartósítószert, (én ehhez az adaghoz két tasak conservant tartósítót tettem) és forrón előmelegített üvegekbe rakjuk. Lezárjuk az üvegeket és száraz dunsztba tesszük kihülésig.




Ha úgy látjuk, amikor üvegekbe raktuk, hogy az olaj nem fedi be teljesen, főzzünk fel olajat amennyit gondolunk, hogy elég lesz, kihűtjük, majd rákanalazzuk amíg teljesen ellepi.
Ez egy nagy adag 27 db. 7 dl-s befőttes üveggel lett.
A mostanig készített összes zakuszka közül ez lett a legfinomabb.



2018. augusztus 20., hétfő

Az új kenyér ünnepére 2018





                                                                             Kenyér

De jó lenne friss kenyérnek lenni,
Illatommal a világot körbe lengeni.

Adni magamból bárkinek, aki éhes,
ha nincs mivel vágj, csak hagyni, hogy téphess.

Csak hagyni, hogy megpirult kérgemet
majszolják csintalan gyermekek.

Hogy tépjenek, osszanak bátran,
hisz kovász koromtól csak erre vágytam.

És ha csak árva morzsák maradtak belőlem,
Az éhes galambok is lakjanak jól tőlem.


Jakabovits Lázló


2018. augusztus 14., kedd

Kapia paprika paszta





Hozzávalók:

5 kg jó húsos piros kapia paprika
8 evőkanál cukor
1 csípős paprika
2 kanál só
1 conservant tartósítószer

A magjától megtisztított paprikákat alaposan megmossuk, és négybe vágjuk, majd a húsdarálóval ledaráljuk.
Az így kapott pasztát egy vastag falú fazékban főni tesszük. Hozzáadjuk a sót, cukrot és az apróra vágott csípős paprikát, lassú tűzön addig főzzük, amíg a paszta megvastagszik. Hozzákeverjük a tartósítószert. ( Én nem bízok meg abban, hogy megáll télire tartósítószer nélkül, inkább megyek a biztosra, elég nagy adag, kár lenne érte)



Hagyjuk kihűlni majd bot mixerrel finomra, pépesítjük. Ízlés szerint még lehet ízesítni. Előre előkészített üvegekbe rakjuk, és kidunsztoljuk.



Egy lábos fenekére konyharuhát teszünk, belerakjuk az üvegeket, feltöltjük hideg vízzel majdnem a kupak-g, vagyis a tetőig és miután a víz felforrt 30 percig főzzük.
Benne hagyjuk az üvegeket kihűlni vagy kiszedjük, és száraz dunsztba rakjuk.

Használhatjuk minden ételhez, nagyon szép színt és jó ízt ad az ételnek. Aki nem szereti a csípőst el is hagyhatja.

2018. augusztus 13., hétfő

Málna kompót és lekvár








A málnát folyóvíz alatt jó alaposan átmossuk, vigyázva, hogy a szemek ne törődjenek össze, hagyjuk vizétől lecsepegni. Én egyszerre készítem a kompótot és lekvárt.
 A szép ép szemeket kiválogatom, előre előkészített üvegekbe rakom. Szirupot készítek, minden liter vízhez 50-60 dkg cukrot adva felfőzöm, forrón a málnára öntöm, az üvegeket lezárom. Egy lábos aljára konyharuhát teszek, belerakom az üvegeket, felöntöm langyos vízzel, amikor a víz felforr, a tüzet lezárom, és a vízben hagyom kihűlni.

A megmaradt málnát egy lábosba tesszük, 2 kg málnához adunk egy kisebb citrom levét, hozzáadjuk a cukrot, ki milyen édesen szereti, de általában a málna mennyiségének fele. Lehet kevesebb cukrot tenni, ha szükség még pótoljuk. Lassú tűzön főzzük, amíg a lekvár besűrűsödik. Ezután öntsük bele sterilizált befőttes üvegbe és szorosan zárjuk le. Száraz dunsztba rakjuk és ott hagyjuk kihűlni.


2018. augusztus 6., hétfő

Tárkonyos csirkeragú leves


  Hozzávalók:

 

Fél kg filézett csirkemell

2 közepes sárgarépa

1 nagyobb petrezselyem gyökér

1 fej hagyma

1 szelet zeller

Fél kaliforniai paprika

1 evőkanál liszt

2 dl tejföl

Csipet tárkony

1 húsleves kocka

Petrezselyemzöld, só, bors, citromlé vagy ecet

Olaj vagy zsír

 

A zsiradékon az apróra vágott hagymát üvegesre megdinsztelem, hozzáteszek egy fél evőkanál sóban eltett piros paprikát (hiányában fűszerpaprikát használunk) együtt dinszteljük, mikor szép piros a paprikától, hozzátesszük a csíkokra megvágott csirkemellet, jól átforgatom, amíg a hús kifehéredik. Ekkor hozzáteszem a megvágott zöldségeket, és felöntöm vízzel. Beleteszem a leveskockát, sózom, borsozom és az egészet puhára főzöm. Amikor minden megfőtt hozzáteszek 2-3 gerezd apróra vágott fokhagymát, tárkonyt. A lisztet a tejföllel csomómentesre elkeverem, kimerítek a levesből és elkeverem, vagyis hő kiegyenlítést végzek, beleöntöm a levesbe, leveszem, a tűzről majd citromlével savanyítom. Aki nem szereti, használhat ecetet. Aki szereti, még adhat hozzá gombát, kukoricát.

 


2018. április 26., csütörtök

Legyező karaj



Hozzávalók:

Sertéskaraj ( Nem mértem kilóra, kb 30 cm hosszú volt)
Só, bors, paprika

Töltelékhez:

50 dkg darált sertéshús
5-6 gerezd fokhagyma
Só, bors, paprika

Reszelt sajt a tetejére

A karajt a hártyás részektől megtisztítjuk, keresztben nem túl nagy csíkokra vágjuk, de a szélén nem vágjuk át egészen.


A vágások között és kívül is körbe az egész húst megszórjuk só, bors, paprika keverékével.

A töltelékhez a darált húst összedolgozzuk a pépesített fokhagymával és ízlés szerint fűszerekkel.
Egyenletesen elosztva, vékonyra ellapítva a vágások közé tesszük, szépen eldolgozzuk, majd egy zsineggel átkötözzük, hogy sütés közben ne nyíljanak szét a vágások.


Sütőzacskóba tesszük, majd egy kalácsformába. 200 fokra előmelegített sütőben 1 órát sütjük, kivesszük a sütőből, kivágjuk a sütőzacskó tetejét, levágjuk a zsineget, megszórjuk reszelt sajttal, visszatesszük a sütőbe, levesszük a hőfokot 180-ra és addig pirítjuk, amíg a sajt szép barnára pirul.
Kivesszük a tepsiből, sültes tálra helyezzük és hagyjuk kihűlni. Éles késsel ferdén szép vékonyra szeleteljük.



Receptötlet a Receptneked oldalról.

2018. március 20., kedd

Bundás fasirt, paradicsommártással




 

Hozzávalók:

 50 dkg darált sertéshús

1 nagyobb krumpli

1 zsemle vagy egy szelet kenyér

1 tojás

4-5 gerezd fokhagyma

Só, bors, piros fűszerpaprika

 

Panírhoz:

 10 dkg liszt

2 tojás

Só, szóda vagy szénsavas ásványvíz

 A darált húst tálba tesszük. A zsemlét beáztatjuk.

A krumplit sajtreszelőn lereszeljük, hozzáadjuk a darált húshoz, a zsemlét kicsavarjuk, azt is a húshoz adjuk. Hozzátesszük, a tojást, zúzott fokhagymát majd fűszerezzük, és jól összedolgozzuk.

Tetszés szerinti gombócokat formálunk, kicsit ellapogatjuk.

 A lisztből tojásokból és ásványvízből, palacsintatésztát keverünk

 A fasírtokat lisztbe majd a palacsintatésztába forgatjuk, és bő olajban kisütjük.

 Krumplipürével, paradicsommártással tálaljuk.



Paradicsommártás

2 evőkanál liszt
2 evőkanál olaj
3 dl házi paradicsomlé
Cukor, só

Az olajat felmelegítjük, hozzáadjuk a lisztet, és állandóan keverve szép világos zsemleszínűre pirítsuk.
Ekkor egy kis paradicsomlével keverjük simára a lisztet, fokozatosan adjuk hozzá a többi levet. Ízesítjük sóval, 1-2 evőkanál cukorral állandó keverés mellett besűrítjük, ha szükség vizet teszünk hozzá, közben kóstoljuk és ízlés szerint még cukorral ízesítjük.

Rizses káposzta, oldalassal




Hozzávalók:

1 közepes fej káposzta
2 közepes fej hagyma
15 dkg rizs
15 dkg szalonna
Paprika, só

A szalonnát szeletekre vágjuk, kiolvasztjuk. Kiszedjük a zsírjából, a megpucolt hagymát karikákra vagy szeletekre vágjuk, és a zsírban kicsit megdinszteljük. Meghintjük paprikával és beletesszük a laskára vágott káposztát, felöntjük annyi vízzel, amennyi a káposzta feléig ér. Fedő alatt puhára pároljuk. Többször kevergessük és figyeljünk arra, hogy a káposzta alatt legalább egy ujjnyi lé mindig legyen.
Amikor a káposzta megpuhult, hozzátesszük a megmosott rizst, és fedő alatt vagy sütőben addig pároljuk, amíg a rizs megpuhul. Mikor a rizs is megpuhult, a káposztára rakjuk a szalonnát.
Sült oldalassal, szalonna szeletekkel tálaljuk, tejfölt kínálunk hozzá.

Sült oldalas készítése.

2018. március 19., hétfő

Gombás csirkemáj pörkölt




Hozzávalók:

50 dkg csirkemáj
30 dkg gomba (lehet konzerv is)
2 fej hagyma
1 piros paprika
1 paradicsom
Só, bors, fűszerpaprika, olaj

A hagymát laskára vágjuk, kevés olajon megdinszteljük, hozzátesszük a felaprított paprikát.
A paradicsom héját lehúzzuk, kisebb kockákra vágjuk, hozzáadjuk a hagymához és együtt dinszteljük.
A májat nagyobb darabokra vágjuk, beletesszük a hagymához, összeforgatjuk, fűszerezzük és felöntjük kevés vízzel. Hozzátesszük a gombát és fedő alatt puhára főzzük.

Puliszkával tálaljuk.


2018. február 26., hétfő

Sült csirkemell, petrezselymes krumplival, fokhagyma mártással


Hozzávalók:

Csirkemell (1 csirkemell 2 személyre)
Só, bors, fokhagyma
Étolaj

A konyhakészre előállított csirkemellet négy szép szeletre vágjuk, sózzuk, borsozzuk. Fokhagymát sóval, kevés olajjal pépesítünk, és a hússzeleteket bekenjük. Hűtőbe tesszük legalább két órára.
Az étolajat serpenyőben felhevítjük, és a csirkemelleket sütni kezdjük, 30 másodpercenként megfordítjuk, és egészen addig sütjük, amíg szép kérget kapnak, miközben a belsöjük még nem készült el teljesen, ehhez körülbelül 2-2 percet kell sütni oldalanként. Ezután serpenyővel együtt, 180 fokra előmelegített sütőben tovább sütjük, kb. 20-25 perc.

A krumplit hasábokra vágjuk, majd sós vízben puhára főzzük.
A petrezselyemzöldet apróra vágjuk.
Egy serpenyőben étolajat forrósítunk fel, beletesszük, a krumplit átforgatjuk, megszórjuk a petrezselyem zölddel, kevés borssal, pár percig együtt pirítjuk.

A fokhagymamártáshoz: 5-6 gerezd fokhagymát sóval pépesítünk, kevés olajjal kikeverjük, és tejföllel felengedjük.


2018. február 25., vasárnap

Görög csirke csorba, a la grec




Hozzávalók:

1 egész csirkemell
2 csirkecomb alsó, felsővel
1 kisebb piros színű paprika
1 közepes hagyma
4 db közepes murok (sárgarépa)
2 közepes petrezselyem
2 szelet zellergumó
1 citrom leve, zöldpetrezselyem, lestyán
2 tojássárgája
50 ml tej és 200 ml tejföl
Só, bors, olaj

A húst egy fazékba odatesszük főni, felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje a húsokat. Ahogy felforrt a habját leszedjük, sózzuk, borsozzuk, és lassú tűzön megfőzzük, kiszedjük a léből.
A zöldségeket kis kockákra vágjuk, kevés olajon megdinszteljük, felöntjük az átszűrt húslével és puhára főzzük. A húsokat leszedjük a csontról, darabokra vágjuk és visszatesszük a levesbe.
Összeforraljuk, ha szükség még ízesítjük sóval, borssal.
A levest levesszük a tűzről, a tojás sárgákat a tejjel simára elkeverjük, hozzátesszük a tejfölt és simára elkeverjük, merítünk a levesből és hozzákeverjük a tejfölhöz, és langyosan adjuk a leveshez, folyamatosan keverve, vagyis hő kiegyenlítést végzünk, így biztosan selymes marad, a tejföl mire besűrűsödik.
Visszatesszük a tűzre és kis lángon hagyjuk felforrni, megszórjuk lestyán és petrezselyem zölddel, Aki nem szereti a lestyánt elhagyhatja. Levesszük a tűzről, citromlével savanyítjuk ízlés szerint.
Jó étvágyat hozzá!

Aki szereti friss kaprot is vághat a tetejére, én kihagyom, mert nálunk nem szereti senki csak én.


2018. február 4., vasárnap

Francia saláta




Recept itt:Francia saláta annyi különbséggel, hogy most csirkemellből készült, a többi hozzávaló ugyanaz, diszítés ízlés szerint.


2018. január 28., vasárnap

Mátrai borzaska



Hozzávalók:

8 szelet sertéskaraj (lehet csirke vagy pulykamell)
4 evőkanál liszt
2 tojás
4 nagyobb krumpli
Fűszerek: só, bors, fűszerpaprika.
5-7 gerezd fokhagyma
2 dl tejföl
15 dkg reszelt sajt
Olaj a kisütéshez

A húst felszeleteljük, a szeleteket nem túl vékonyra kiklopfoljuk, megszórjuk, só, bors paprika keverékével. Fokhagymatörőn átnyomunk 3 gerezd fokhagymát, kicsit megsózzuk, fehéredésig keverjük, hozzáadunk kevés forró vizet, épp hogy ellepje és 3 evőkanál olajat. Ezzel a fokhagymás keverékkel bekenjük a hősszeleteket, egymásra rakjuk és állni hagyjuk.

A krumplit nagy lyukú reszelőn, lereszeljük.  Azért a nagy lyukún mert szebb, borzasabb lesz a szelet.
Megsózzuk és hagyjuk állni, amíg levet ereszt, amikor levet ereszt kissé kinyomkodjuk. megszórjuk borssal, hozzáadjuk a felvert tojásokat, és a lisztet. Összekeverjük, olyan kell, legyen az állaga, mint a tócsni vagy lapcsánka.
A hússzeleteket lisztbe forgatjuk, majd a krumplis masszába. Forró bő olajban, közepes tűznél aranysárgára sütjük.

Amíg sül a hús a tejfölben elkeverünk 4 nagyobb gerezd pépesített fokhagymát és ízlés szerint sózzuk.
A sajtot lereszeljük. A kisült hússzeletekre kanalazzunk a fokhagymás tejfölből, majd bőven szórjuk meg reszelt sajttal. Én megszórtam reszelt sajttal, a fokhagymás tejfölt kis tálkába mellé tettem, nem mindenki bírja, szereti a fokhagymát.
Krumplipürével tálaltam, de lehet más köret is. ízlés szerint.


Egy másik alkalomra készült, itt szalmakrumplival tálaltam, és rákentem a fokhagymás tejfölt.



Megjegyzés: Rámelegíthetjük a sajtot, akkor a hússzeleteket tepsibe rakjuk, megkenjük a fokhagymás tejföllel, rászórjuk a sajtot és sütőbe tesszük, felső sütéssel, épp csak amíg a sajt megolvad.

Rongyos töltött káposzta




Ezt az elkészítési módot, Jánosi Aliz a székely konyha szerkesztője az Erdélyi íz őrzők csoport vezetője mutatta be, egy karácsony előtti videóban a Gyergyószárhegyi Dévai szent Ferenc alapítvány gyermekotthonában, Korpos Ibolya nevelőnővel Akkor annyira megtetszett nekem, hogy karácsonyra már el is készítettem.

Azért nevezik rongyos káposztának, mert nem káposzta levélbe, hanem vékonyra felvágott káposztába csomagoljuk be a húst.

Leormózzuk a káposzta leveleket, egymásra rakjuk, összecsavarjuk, mint a vágott káposztának, az a lényeg, hogy minél nagyobb legyen a káposzta levél, annál szebben lehet becsomagolni a tölteléket.

 Kicsit munkás, türelem kell hozzá, amíg a vékony vágott káposztával becsomagoljuk a tölteléket de a végeredmény kárpótol, nagyon mutatós a tálra kirakva.

Tölteléke ugyanúgy készül mint az Erdélyi töltött káposzta, és tovább is úgy járunk el.