A málnát folyóvíz alatt jó alaposan átmossuk, vigyázva, hogy a szemek ne törődjenek össze, hagyjuk
vizétől lecsepegni. Én egyszerre készítem a kompótot és lekvárt.
A szép ép
szemeket kiválogatom, előre előkészített üvegekbe rakom. Szirupot készítek,
minden liter vízhez 50-60 dkg cukrot adva felfőzöm, forrón a málnára öntöm, az
üvegeket lezárom. Egy lábos aljára konyharuhát teszek, belerakom az üvegeket,
felöntöm langyos vízzel, amikor a víz felforr, a tüzet lezárom, és a vízben
hagyom kihűlni.
A megmaradt málnát egy lábosba tesszük, 2 kg málnához adunk
egy kisebb citrom levét, hozzáadjuk a cukrot, ki milyen édesen szereti, de
általában a málna mennyiségének fele. Lehet kevesebb cukrot tenni, ha szükség
még pótoljuk. Lassú tűzön főzzük, amíg a lekvár besűrűsödik. Ezután öntsük bele
sterilizált befőttes üvegbe és szorosan zárjuk le. Száraz dunsztba rakjuk és
ott hagyjuk kihűlni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése