2018. augusztus 13., hétfő

Málna kompót és lekvár








A málnát folyóvíz alatt jó alaposan átmossuk, vigyázva, hogy a szemek ne törődjenek össze, hagyjuk vizétől lecsepegni. Én egyszerre készítem a kompótot és lekvárt.
 A szép ép szemeket kiválogatom, előre előkészített üvegekbe rakom. Szirupot készítek, minden liter vízhez 50-60 dkg cukrot adva felfőzöm, forrón a málnára öntöm, az üvegeket lezárom. Egy lábos aljára konyharuhát teszek, belerakom az üvegeket, felöntöm langyos vízzel, amikor a víz felforr, a tüzet lezárom, és a vízben hagyom kihűlni.

A megmaradt málnát egy lábosba tesszük, 2 kg málnához adunk egy kisebb citrom levét, hozzáadjuk a cukrot, ki milyen édesen szereti, de általában a málna mennyiségének fele. Lehet kevesebb cukrot tenni, ha szükség még pótoljuk. Lassú tűzön főzzük, amíg a lekvár besűrűsödik. Ezután öntsük bele sterilizált befőttes üvegbe és szorosan zárjuk le. Száraz dunsztba rakjuk és ott hagyjuk kihűlni.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése