2021. január 31., vasárnap

Borjúpörkölt nokedlivel

 



Hozzávalók:

1 kg borjúlapocka vagy lábszár

2 nagyobb hagyma

1 jó evőkanál zsír

1 vastag húsú paprika

2 közepes paradicsom

2-3 gerezd fokhagyma

Só, bors, pirospaprika, kevés piros arany

A húst a hártyás részeitől megtisztítjuk, majd falatnyi kockákra vágjuk.

A megtisztított hagymát kis kockákra vágjuk, és forró zsírban kevergetve kicsit megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a húst és továbbra is kevergetve fehéredésig sütjük.

A tűzről félrehúzzuk, meghintjük pirospaprikával, hozzátesszük a felaprított paprikát és paradicsomot, beleszórjuk a zúzott fokhagymát, sóval, borssal, piros arannyal ízesítjük és felöntjük kb. 2,5 dl vízzel. Visszatesszük a tűzre, erős lángon felfőzzük, amint a leve forrni kezd, a tüzet mérsékeljük, majd lefödve puhára pároljuk. Közben az elfövő levét mindig csak egy kevés vízzel pótoljuk. Akkor jó, ha a végére sűrű szaftja lesz.

 

Köretnek nokedlit készítünk

4 személyre kb. 25 dkg lisztet, 2 tojást, kevés sót számítunk.

A tojásokat felverjük, hozzászitáljuk a lisztet, kis sót és annyi vízzel keverjük össze, hogy kicsit lágyabb, de nem kemény tésztát kapjunk.

Azonnal lobogó sós vízben kifőzzük, de ne lágyuljon el. Leszűrve forró zsírba forgatjuk.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése