2021. február 17., szerda

Rántott hal, olajos pityókával, muzsdéjjal

 


Hozzávalók 4 személyre

8 szelet halfilé, só, bors

Panírhoz:

Zsemlemorzsa

4 tojás

Liszt

Olaj a kisütéshez

A halszeleteket sózzuk, borsozzuk.

Lisztbe, kevés sóval felvert tojásba majd zsemlemorzsába forgatjuk és nem túl forró olajban kisütjük.


Olajos pityóka vagy krumpli saláta

Hozzávalók:

1 és ½ kg pityóka

1 nagy fej lila hagyma

2-3 szelet savanyított gogos (paradicsompaprika)

Só, bors, pirospaprika

Olaj


A pityókát héjában megfőzzük és hűlni tesszük.

Amikor langyosra hűl, héjától megtisztítjuk és kockákra vágjuk.

A hagymát, gogost vékony szeletekre vágjuk.

A pityókát, hagymát és a gogost egy kanállal összeforgatjuk, sózzuk, borsozzuk, paprikázzuk és kevés olajjal (kb. 3-4 evőkanál) szintén összekeverjük. A gogos levéből öntünk rá jól összekeverjük és tálalásig hideg helyre tesszük.

Gogos hiányában, kb. fél liter vizet egy edénybe teszünk, ízlés szerint teszünk bele ecetet, cukrot, kevés sót és alacsony tűzre tesszük, addig kavargatjuk, amíg jó langyos lesz. Ezután, azonnal a pityókás hagymára öntjük.

 Muzsdéj készítése

4-5 nagyobb gerezd fokhagymát, fokhagymatörőn átnyomunk, megsózzuk, és addig keverjük, amíg kezd összeállni péppé, amikor kezd szépen kifehéredni keverés közben belecsurgatunk 1-2 evőkanál olajat, majd 2 evőkanál tejfölt hogy krémesebb legyen.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése