2021. január 31., vasárnap

Borjúpörkölt nokedlivel

 



Hozzávalók:

1 kg borjúlapocka vagy lábszár

2 nagyobb hagyma

1 jó evőkanál zsír

1 vastag húsú paprika

2 közepes paradicsom

2-3 gerezd fokhagyma

Só, bors, pirospaprika, kevés piros arany

A húst a hártyás részeitől megtisztítjuk, majd falatnyi kockákra vágjuk.

A megtisztított hagymát kis kockákra vágjuk, és forró zsírban kevergetve kicsit megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a húst és továbbra is kevergetve fehéredésig sütjük.

A tűzről félrehúzzuk, meghintjük pirospaprikával, hozzátesszük a felaprított paprikát és paradicsomot, beleszórjuk a zúzott fokhagymát, sóval, borssal, piros arannyal ízesítjük és felöntjük kb. 2,5 dl vízzel. Visszatesszük a tűzre, erős lángon felfőzzük, amint a leve forrni kezd, a tüzet mérsékeljük, majd lefödve puhára pároljuk. Közben az elfövő levét mindig csak egy kevés vízzel pótoljuk. Akkor jó, ha a végére sűrű szaftja lesz.

 

Köretnek nokedlit készítünk

4 személyre kb. 25 dkg lisztet, 2 tojást, kevés sót számítunk.

A tojásokat felverjük, hozzászitáljuk a lisztet, kis sót és annyi vízzel keverjük össze, hogy kicsit lágyabb, de nem kemény tésztát kapjunk.

Azonnal lobogó sós vízben kifőzzük, de ne lágyuljon el. Leszűrve forró zsírba forgatjuk.

 

Csirkebecsinált leves

 


Hozzávalók:


Egy csirke aprólékja: csontos részei, szív, zúza

2-3 sárgarépa

1 fehérrépa

1 szelet zeller

1 fej hagyma

1 kisebb karalábé

1 evőkanál zsír (olaj)

2 kanál liszt

1 evőkanál télire eltett Ételízesítő (paprika-paradicsom)

Só, bors babérlevél, pirospaprika

Tejföl

Galuskához: 1 tojás, liszt, csipet só

Az apróra vágott hagymát egy kanál zsírban megdinszteljük, megszórjuk pirospaprikával, belerakjuk a csirkehúst és rövid ideig pároljuk. Hozzáadjuk az egyforma kockákra megvágott zöldségeket, sót, borsot, babérlevelet, és felengedjük forró vízzel és puhára főzzük.

Elkészítjük a galuskatésztát: 1 tojást csipet sóval felverünk, és annyi lisztet keverünk hozzá, hogy lágy, de nem folyékony tészta legyen. A tésztát kitesszük egy megvizezett lapítóra és a levesbe mártogatott késsel a lobogó levesbe szaggatjuk, vagy nokedli szaggatón átengedjük.

A lisztből világos rántást készítünk és berántjuk a levest. Végül 1 felvert tojást hozzácsurgatunk a fövő leveshez. Ecettel vagy citromlével savanyítjuk. Tejfölt kínálunk hozzá.

 

2021. január 30., szombat

Majonézes krumplisaláta

 




Hozzávalók:


8 közepes krumpli

4 főtt tojás

2 tojássárgája a majonézhez

1 nagyobb lila hagyma

2-3 kisebb savanyú uborka

2-3 szelet savanyú paradicsompaprika (gogos)

3 evőkanál tejföl

1 evőkanál mustár

250 ml olaj

Citromlé, só, bors, petrezselyemzöld

A megmosott krumplit héjában főni tesszük. Miután megfőtt, levétől leszűrjük hűlni, tesszük, majd héjától megtisztítjuk.

Megfőzünk keményre 4 tojást, azokat is megtisztítjuk, majd megvágjuk.

Megtisztítjuk a hagymát, szép vékony szeletekre vágjuk.

Az uborkát, paradicsompaprikát kis kockákra vágjuk.

Amikor a krumpli és a tojások kihűltek és megvágtuk, sózzuk, borsozzuk és az egész hozzávalóval óvatosan összekeverjük, hogy a pityóka ne törjön össze.


Elkészítjük a majonézt:


A tojásokat szétválasztjuk, a sárgákat egy tálba tesszük, hozzáadjuk a mustárt, elkeverjük és folyamatosan keverve vékony sugárban adjuk hozzá az olajat.

Amikor az egész olajat hozzáadtuk, hozzákeverjük a citromlevét, ízlés szerint sózzuk.

Végül hozzákeverjük a tejfölt. A majonézre rátesszük a kihűlt krumplit, és összeforgatjuk, ha szükség még fűszerezhetjük.

 

Borjú csorba

 


Hozzávalók:


40 dkg borjúlapocka vagy borjúlábszár

1 fej hagyma

3 sárgarépa

2 petrezselyem, fehérrépa

1 szelet zeller

1 borospohár zöldborsó

1 piros vastag húsú paprika

2 közepes pityóka

2 dl paradicsomlé

Lestyán vagy petrezselyemzöld

Só, bors, citromlé a savanyításhoz


A húst kicsontozzuk, hártyáitól megtisztítjuk, majd egyenlő kockákra megvágjuk.

Hideg vízbe főni tesszük. Amikor felfőtt, leszedjük, a habját majd lassú tűzön tovább főzzük.

Közben megtisztítjuk a leveszöldségeket, egyenlő kockákra megvágjuk.

A hagymát apróra vágjuk. A pityókát kockára vágjuk, majd hideg vízbe tesszük a felhasználásig.

Egy serpenyőben melegítsünk főző olajat, vagy zsírt és tegyük bele a hagymát, sárgarépát, fehérrépát, zellert, kicsit megdinszteljük, így a zöldségek sokkal intenzívebb ízűek lesznek.

Amikor a hús majdnem puha (kóstoljuk) hozzátesszük a megdinsztelt zöldségeket, a pityókát, zöldborsót. Miután megfőttek a zöldségek, hozzáöntjük a paradicsomlevet, ízlés szerint sózzuk, borsot hintünk rá. Amikor mind megfőtt hozzátesszük az apróra megvágott lestyánt, zellerlevelet

 Ízlés szerint savanyíthatjuk korpaciberével, csorba ízesítővel (bors magic) delikát termék vagy citromlével.

Tejfölt kínálhatunk hozzá.