Hozzávalók:
5 kg jó húsos piros kapia paprika
8 evőkanál cukor
1 csípős paprika
2 kanál só
1 conservant tartósítószer
A magjától megtisztított paprikákat alaposan megmossuk, és
négybe vágjuk, majd a húsdarálóval ledaráljuk.
Az így kapott pasztát egy vastag falú fazékban főni tesszük.
Hozzáadjuk a sót, cukrot és az apróra vágott csípős paprikát, lassú tűzön addig
főzzük, amíg a paszta megvastagszik. Hozzákeverjük a tartósítószert. ( Én nem
bízok meg abban, hogy megáll télire tartósítószer nélkül, inkább megyek a
biztosra, elég nagy adag, kár lenne érte)
Hagyjuk kihűlni majd bot mixerrel finomra, pépesítjük. Ízlés szerint még lehet ízesítni. Előre
előkészített üvegekbe rakjuk, és kidunsztoljuk.
Egy lábos fenekére konyharuhát
teszünk, belerakjuk az üvegeket, feltöltjük hideg vízzel majdnem a kupak-g,
vagyis a tetőig és miután a víz felforrt 30 percig főzzük.
Benne hagyjuk az üvegeket kihűlni vagy kiszedjük, és száraz
dunsztba rakjuk.
Használhatjuk minden ételhez, nagyon szép színt és jó ízt ad az ételnek. Aki nem szereti a csípőst el is hagyhatja.