2014. augusztus 19., kedd

Karajszeletek,lecsós csirkemájjal



Hozzávalók:
Személyenként 1 szelet csontos fehér karaj
Szeletenként 1-1gerezd zúzott fokhagyma
Só, frissen őrölt bors, pirospaprika.
Olaj.

Elkészítés:

A fűszereket összekeverjük a zúzott fokhagymával, 2-3 kanál olajat keverünk hozzá, majd rákenjük a hússzeletekre, legalább fél órát hagyjuk állni.
Egy serpenyőbe kevés olajat öntünk, miután felforrósodott beletesszük a hússzeleteket, és mindkét oldalát átsütjük, majd kevés vizet öntve alá, fedő alatt puhára pároljuk.
A húst zsírjára sütjük, tálaláskor saját szaftjával meglocsoljuk.
Hasábburgonyával tálaljuk.

Lecsós csirkemáj

Hozzávalók:
50 dkg csirkemáj
1 nagy fej vöröshagyma
2 húsos zöldpaprika
2 paradicsom
2 gerezd fokhagyma
Só, bors, pirospaprika
Olaj

Egy lábasba kevés olajat öntünk, kissé felmelegítjük, belerakjuk a csirkemájakat, vékonyan meghintjük borssal, mindkét oldalát átsütjük, majd kiszedjük egy tányérra.
A visszamaradt olajon üvegesre pirítjuk a laskára vágott hagymát, megszórjuk pirospaprikával, beletesszük a paprikát, fokhagymát és a paradicsomot, kevés vizet öntünk alá, fűszerezzük, és puhára pároljuk.
Amikor majdnem készen van, visszarakjuk a csirkemájakat, és együtt készre pároljuk.
Párolt rizzsel tálaljuk.

2014. augusztus 17., vasárnap

Töltött káposzta paradicsomosan



Hozzávalók:

1 kg darált húshoz, ízletesebb lesz, ha fele növendék (marha), fele zsírosabb disznó
1 nagyobb fej hagyma
2 cikk fokhagyma
20 dkg rizs
1-2 tojás
Só, bors, pirospaprika
2 közepes fej édeskáposzta
1 l házilag főzött paradicsomlé
Tejföl a tálaláshoz

A káposzták torzsáját kivágom, egy nagyobb edényben forró, de nem lobogó vízbe helyezem fejjel lefelé. A forró víztől a levelek leválnak a káposztáról, megpuhulnak, majd sorban kiszedem őket. Ha ezzel elkészültem, a levelekről levágom a vastag ereket.

Elkészítem a tölteléket. A ledarált húshoz hozzáteszem a kevés zsiradékon megdinsztelt paprikás hagymát, fokhagymát, felvert tojást, megmosott rizset és fűszerezem. A levelekre 1 nagyobb kanál tölteléket teszek, felcsavarom, és a végeit bedugdosom.

A megmaradt káposztát szálasra vágom és a fazék aljára, teszem. Egy csokor friss kaprot és csombort teszek, erre rárakom a töltelékeket, ráöntök egy liter paradicsomlevet, elkészítése Itt és felöntöm vízzel, hogy a töltelékeket ellepje. Tetejére friss paradicsomot és csombor levelet vágok. Lassú tűzön főzöm, amíg finom puha lesz, körülbelül két óra. Forrón, tejföllel leöntve tálalom.


2014. augusztus 12., kedd

Csípős paprika, hagymával


Hozzávalók:

1 kg csípős paprika (lehet fele pepperoni, másik fele zöld és piros csípős)
1 kg fehér hagyma
5 db babél levél
1 kávéskanál mustármag
2 evőkanál só
3 evőkanál cukor
4 dl 9 %-os ecet
20-25 db szemes bors

A paprikákat alaposan megmossuk, majd falatnyi darabokra vágjuk.
A hagymát vékonyra szeleteljük, hozzátesszük a paprikához.
Az ecetet a többi hozzávalóval összefőzzük, kihűlés után ráöntjük a hagymás paprikára,jól összeforgatjuk, másnapig hagyjuk állni. Másnap gondosan kimosott üvegekbe rakjuk és lezárjuk.
A receptben nem ír, de én a biztonság kedvéért mindenik üveg tetejére késhegynyi szalicilt tettem.


Karfiol majonézzel


Hozzávalók:

1 szép fej karfiol
2 tojásból majonéz
1 dl tejföl
1 fej fehérhagyma
Só, bors.

A megtisztított karfiolt rózsáira szedjük, enyhén sós vízben, majdnem puhára főzzük. Miután kihűlt lecsepegtetjük.
Elkészítjük a majonézt,leírása Itt hozzáadjuk a tejfölt, hozzátesszük a húsdarálón ledarált karfiolt és hagymát.(Lehet bot mixerrel is pürésíteni, én darálva szeretem)
Borsozzuk, ha szükséges sózzuk, nem sok kell, mivel sós vízben főztük ki a karfiolt, jól átkeverjük az egészet és máris tálalható.




2014. augusztus 11., hétfő

Lecsó konyhakészen,télire



Hozzávalók:
3 kg húsos zöldpaprika
3-4 db nagyobb pirospaprika (kapia)
2 kg paradicsom
6 db nagy fej hagyma
0,5 l olaj
2 kanál só
1 kiskanál szalicil

Elkészítés: Az olajat megforrósítjuk, beletesszük a vékonyra szeletelt hagymát, kissé pároljuk, amíg üvegesedni kezd. Hozzátesszük a falatnyi darabokra vagdalt paprikát, majd néhány perc múlva a meghámozott, kockákra vágott paradicsomot. Megsózzuk, és nagy lángon hevítjük, amíg felforr, azután takaréklángon főzzük, míg az olaj feljön a tetejére. Belekeverjük a szalicilt, azon forrón üvegekbe rakjuk, lekötjük, és száraz dunsztba tesszük.

Télen használatkor a tetejéről letöltjük az olajat, ezt felhasználhatjuk krumplisételek készítéséhez. A lecsót csak fel kell melegíteni és összekeverni, az előre megfőzött rizzsel, sóban főtt krumpli kockákkal vagy pedig hozzáadni az előre megsütött, karikára vágott kolbászt vagy a lehéjazott virslit, kissé megborsozzuk és máris tálalható.

Az így eltett lecsót felhasználhatjuk még magyaros húsételek, pizza, krumplipaprikás, pityókástokány, zöldség vagy bablevesek, csorbák ízesítésére.

LECSÓ OLAJ NÉLKÜL

Hozzávalók:
5 kg paradicsom
3 kg zöldpaprika

A megmosott paradicsom (jó érett legyen) bőrét lehúzzuk, és cikkekre vágjuk. Tűzre téve főzzük, míg sűrűsödni kezd. Közben a paprikát megmossuk, megtisztítjuk, és falatnyi darabokra vágjuk, majd leforrázzuk lobogó vízzel. Ha kissé kihűlt, leszűrjük és a forró paradicsomba, rakjuk. 15-20 percig együtt főzzük. Forrón egyszeri használatra való üvegekbe töltjük, tetejére szalicilt hintünk és lekötve száraz dunsztba, tesszük.

Amikor használni akarjuk, előre elkészített, puhára párolt hagymával forraljuk össze. Más ételek ízesítésére is alkalmas, akárcsak az előbbi recept szerint készült lecsó.