Hozzávalók:
4-5 db krumpli
10 dkg füstölt húsos szalonna
1 fej hagyma
piros paprika, só, bors, petrezselyemzöld, lebbencstészta.
Egy fazékban kiolvasztom a kockára vágott húsos szalonna zsírját. A
szalonnapörcöt kiszedem. A visszamaradt zsiradékban a finomra vágott hagymát
megfonnyasztom, majd ráteszem a tésztát is. Állandó kevergetés mellett meg
pirítom. Ha kész a tésztát is kiszedem, meghintem pirospaprikával, beleteszem a
kockára vágott burgonyát, felengedem annyi vízzel, ami jól ellepi. Amikor a
krumpli majdnem készre főtt, visszateszem a szalonna pörcöt, a tésztát,
ízesítem sóval, borssal, és készre főzöm. Zöldpetrezselymet teszek a tetejére.
Ha gazdagítani akarjuk, vághatunk bele füstölt kolbászt.
LEBBENCS TÉSZTA
Hozzávalók: 10 dkg liszt, 1 tojás, pici só
A lisztet tálba szitáljuk, közepébe mélyedést készítünk és beleütjük a felvert
tojást, hozzátesszük a sót. Keverő mozdulatokkal egyre több lisztet
beledolgozva kezdjük el meggyúrni, mindaddig gyúrjuk amíg jó kemény és rugalmas
tésztát kapunk.
Ezután pihentessük 15 percig, majd újból gyúrjuk át. Ismételjük meg a
pihentetést és az átgyúrást.
Az elkészült tésztát osszuk 8-10 egyenlő részre, majd tésztanyújtó géppel
egyenként nyújtsuk ki.
Konyharuhával letakart rudakon megszárítjuk.
A lebbencstésztát szárítást követően kézzel, szabálytalan alakúra tördeljük fel
nagyobb darabokra.
Hogy én ezt mennyire szeretem! :)
VálaszTörlésMi is Vicuska,csak ritkán kerük sor rá.
TörlésWowowowowow! Ma garantáltan ez lesz az ebéd , halaxskaval, es formás krumpli pőre el na meg a fokhagyma szósszal. Nagyon köszönöm az ötletet. Alig várom hogy megkóstolhatssam. :))))
VálaszTörlés