2014. február 13., csütörtök
Töltött malacok
Hozzávalók:
50 dkg liszt
1 tasak szárított élesztő,vagy egy kis csomag 25 g
100 g olvasztott vaj vagy margarin
1 kanál cukor
só, 1 tojás
2,5 dl tej.
Töltelékhez:
1 kis fej hagyma
100 g sonka,lehet kolbász,virsli,épp ami van
100 g gomba,én sós vízben megfőzött csiperkét használtam
2 db szendvics sajt,lehet más is ami összeköti a tölteléket
petrezselyemzöld.
A hagymát,egy kanál zsiradékon megdinszteljük,én tettem bele egy kanál leőrölt szegedi paprikát,a sonkát felkockázzuk,hozzátesszük,majd a sajtot,összeolvasztjuk,végül az apróra vágott petrezselymet.Hűlni tesszük.
Az élesztőt langyos cukros tejben felfuttatjuk,hozzáadjuk az átszitált liszthez,majd a többi hozzávalóval jól kidagasztjuk. Majd letakarva, meleg helyen duplájára kelesztjük.
A tésztát egy enyhén lisztezett munkalapon kb. 3 mm vastagságú lappá nyújtjuk majd 10 cm-es átmérőjű 16 körlapot vágunk. 8 lapot a tepsibe fektetünk, a tölteléket a tésztalapok közepén elosztjuk, felvert tojásfehérjével megkenjük, a félretett tésztalapokkal befedjük, a széleket kicsit összenyomjuk. A megmaradt tojásfehérjéhez hozzákeverjük a sárgát és lekenjük vele a fejeket. A maradék tésztából kivágjuk a füleket meg az orrot és hozzáragasztjuk,majd azokat is lekenjük. Szemes borsot teszünk a szemének,az orr lukakat ecset végével ki lukasztjuk.
Előmelegített sütőben,szép aranysárgára sütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése