2022. szeptember 25., vasárnap

Tárkonyos leves, füstölt csülökkel

 


Hozzávalók:


1 kisebb csülök

2 közepes sárgarépa

1 közepes petrezselyem gyökér

1 fej hagyma+1 a csülökhöz

3 gerezd fokhagyma

1 evőkanál darált sós paprika

Csipet tárkony

1 evőkanál sertés zsír

Só, őrölt bors, babérlevél

Galuskához:

1 tojás

2-3 evőkanál liszt, pici só

Elkészítés:

A csülköt főni tesszük annyi vízben, hogy épp ellepje, hozzáteszünk egy fej hagymát, pár szem szemes borsot, 2-3 babérlevelet és puhára főzzük.

A kis kockára vágott sárgarépát, petrezselymet, hagymát a zsíron megdinszteljük, hozzátesszük a sós paprikát, megszórjuk őrölt borssal, összeforgatjuk, pár percig együtt dinszteljük, majd felöntjük kevés forró vízzel. Lassú tűzön főzzük, amíg a zöldségek félpuhára főnek.

Elkészítjük a galuskát:

A tojást csipetnyi sóval felverjük, a tojás nagyságától függően hozzáteszünk 2-3 evőkanál lisztet, hogy egy galuska állományú tésztát kapjunk, elkeverjük és a fövő levesbe szaggatjuk.

A fokhagymát, tárkonyt apróra megvágjuk, és a leveshez adjuk.

A puhára főtt csülköt kis kockákra megvágjuk, és a leveshez tesszük. A csülök levéből hozzászűrünk annyi levet, hogy kellő sűrűségű legyen a levesünk.

Egy evőkanál liszthez hozzákeverünk két-három evőkanál tejfölt, hozzáöntünk egy kevés forró levest, ezzel besűrítjük a levest, összeforraljuk, ha szükség még ízesítjük és tálaljuk.

Ecettel vagy citromlével savanyítjuk.

Erős paprikát és tejfölt kínálunk hozzá.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése