2020. május 6., szerda

Tárkonyos pityókaleves





Hozzávalók:

8 db pityóka
1 nagyobb fej hagyma
4 gerezd fokhagyma
1 tojás
1 evőkanál liszt
1 csipet tárkony
2 szelet szalonna
Tej, tejfel
Só, bors, fűszerpaprika

A megtisztított, kockára vágott pityókát hideg vízben kevés sóval főni tesszük.
Süssünk ki 2 szelet apróra vágott szalonnát, szedjük ki a töpörtyűt, majd az apróra vágott hagymát tegyük a forró zsírba, pirítjuk üvegesre, ha van sóban eltett darált pirospaprika, hozzáteszünk egy kanállal, együtt dinszteljük, ha nincsen, fűszerpaprikát szórunk rá, felöntjük kevés vízzel és a leveshez adjuk. Amikor megfőtt a pityóka, beletesszük a finomra vágott fokhagymát, tárkonyt. Ízesítjük őrölt borssal, ha kell még sót adunk hozzá. A lisztet tejjel vagy tejfellel elkeverjük és besűrítjük a levest. Egy tojást felverünk, és rácsurgatjuk, a fövő levesre majd rátesszük a töpörtyűt. Levesszük a tűzről, tálaláskor ecettel savanyítjuk.

Aki nem használ szalonnát, olajon is dinsztelheti a hagymát.
Ha van füstölt hús főző levünk, abban is főzhetjük, ízletesebb lesz a levesünk.

Pityóka - krumpli

1 megjegyzés:

  1. Köszönjük szépen 🥰 nagyon finom volt székely mondta Magyarban is egy kis faluban 🤰🥰🥰baba is szerette 💕💓💕💕

    VálaszTörlés