Hozzávalók a
metélttésztához:
3 tojás
30 dkg liszt
Só,
szilvalekvár
15 dkg
zsemlemorzsa
2 evőkanál
vaj vagy zsiradék
Őrölt fahéj, cukor
A lisztet
gyúródeszkára szitáljuk, közepébe krátert készítünk. A tojásokat kevés sóval felverjük,
majd a kráterbe öntjük. Kanál segítségével összedolgozzuk. Ha kisebbek a
tojások és nem veszik fel a lisztet, tegyünk hozzá kevés vizet. A tésztát jól
kigyúrjuk, keménynek, de jól gyúrhatónak kell lennie. Amikor jól kigyúrtuk,
letakarva negyedóráig pihentetjük. Régebb a tésztát két részre vettem, felgyúrtam
és laskanyújtóval két levélre nyújtottam, egyik levélre lekvárcsomókat raktam a
másik levéllel befedtem, és a lekvárcsomók között kézzel lenyomkodtam aztán
derelyevágóval négyszögekre vágtam.
Most könnyebb
laskanyújtóval csíkokra nyújtottam, az egyik oldalára körülbelül három cm-es
távolságra lekvárcsomókat raktam és a másik felével beborítottam és a lekvárcsomók
között jól lenyomkodtam, majd derelye vágóval négyszögekre vágtam.
Sós vízben
kifőzzük.
Zsemlemorzsát
szép rózsaszínűre megpirítjuk a vajon, hozzáteszünk cukrot és fahéjat ízlés
szerint, összekeverjük és beleforgatjuk a kifőtt derelyéket.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése