2014. február 15., szombat

Halszeletek,tormás krumpli pürével



Hozzávalók:

•4 egész hal (én a tengeri merlucsot szeretem)
•Só, bors, paprika
•Fél citrom, citromkarikák
•Olaj

Krumplipüréhez:

•1,5 kg krumpli
•2,5 dl tej
•2 ek. vaj
•Szerecsendió
•2 ek ecetes torma
•só

•100 g zöldborsó
•1 szelet piros húsú paprika

Mártáshoz:
•6-8 gerezd fokhagyma
•1 dl tejföl

A halakat megtisztítjuk, szeletekre vágjuk, megkenjük 1/2 citrom átszűrt levével, félretesszük.

A krumplit meghámozzuk, megmossuk, nagyobb kockákra vagy hasábokra vágjuk, enyhén sós vízben puhára főzzük. Miután megfőtt, leszűrjük, krumplinyomón áttörjük. A tejet felforrósítjuk, beleolvasztunk 2 evőkanál vajat, a burgonyához adjuk. Ízlés szerint utána sózzuk, 1-2 csipetnyi frissen reszelt szerecsendióval és az ecetes tormával ízesítjük, habosra keverjük. Nagyobb csillagcsöves habzsákba szedjük.

A halszeleteket megszórjuk só, bors, őrölt piros paprika keverékével és forró olajon mindkét oldalát átsütjük majd olajjal kikent tepsibe, rakjuk egymástól távol, a burgonyapüréből szép mintákat nyomunk a tetejükre. A maradék püréből fészkeket nyomunk a halszeletek mellé. Az összes burgonyapüré tetejét óvatosan megkenjük felvert tojással, betesszük a sütőbe, 180 fokon enyhe pirulásig sütjük.

Közben a zöldborsót 2 kanál vízzel és 1 kk. vajjal puhára pároljuk, levét elfőzzük, ízesítjük sóval, borssal. Hozzáadjuk az apróra felkockázott piros húsú paprikát, melegen tartjuk

A mártáshoz a fokhagymát áttörjük, tejföllel kikeverjük.

A halszeleteket tálra rendezzük, körberakjuk a fészkekkel, amelyek közepét megtöltjük a párolt zöldborsóval. Citromfű és citromkarikákkal díszítve, a mártás kíséretében mihamarabb tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése