A fiatal piros fenyőtobozokat (csencsót) nagy
edénybe rakjuk, citrom karikákat dugdosunk bele, majd annyi vízzel
töltjük fel, hogy ellepje, 24 órát áztatjuk, aztán főni tesszük, amikor a
tobozok megfehérednek a főzéstől, leszűrjük, minden liter léhez 7o dkg
cukrot adunk, újra felfőzzük, közben többször leszedjük a cukor habját,
tetszés szerinti sűrűségűre főzzük. Forrón üvegekbe töltjük, kevés
szalicilt teszünk a tetejére, dugaszoljuk, és száraz gőzbe tesszük.
Ez a szörp a légúti, meghűléses betegségek gyógyszere, nagyon jó köhögéscsillapító.
Bármilyen fenyő fiatal tobozából elkészíthető?
VálaszTörlésNem tudom, annyira nem ismerem a fenyőféléket, mi csak a nálunk termő fehér és vörösfenyő tobozaiból és új hajtásaiból szoktuk készíteni.
VálaszTörlésKedves Rozi! Mikor kell szedni a tobozokat?
VálaszTörlésA tobozokat tavasszal szedjük, amikor még kisebb, kisujjnyi méretű és szép piros.
TörlésAddig lehet szedni a tobozokat vagyis csalokát míg piros.
TörlésMikortól lehet gyűjteni a táborokat???
VálaszTörlésGondolom a tobozokra érted, amikor megjelennek a fenyőágon, ha szörpnek készíted, egész pici kisujjnyi méretű. Ha dekorációnak, akkor a nyár végén, amikor szépen ki van nyílva.
Törlés6-8 centis még ki nem nyílt toboz is jó még?
VálaszTörlés