2014. február 15., szombat

Fenyőtoboz szörp



A fiatal piros fenyőtobozokat (csencsót) nagy edénybe rakjuk, citrom karikákat dugdosunk bele, majd annyi vízzel töltjük fel, hogy ellepje, 24 órát áztatjuk, aztán főni tesszük, amikor a tobozok megfehérednek a főzéstől, leszűrjük, minden liter léhez 7o dkg cukrot adunk, újra felfőzzük, közben többször leszedjük a cukor habját, tetszés szerinti sűrűségűre főzzük. Forrón üvegekbe töltjük, kevés szalicilt teszünk a tetejére, dugaszoljuk, és száraz gőzbe tesszük.

Ez a szörp a légúti, meghűléses betegségek gyógyszere, nagyon jó köhögéscsillapító.

8 megjegyzés:

  1. Bármilyen fenyő fiatal tobozából elkészíthető?

    VálaszTörlés
  2. Nem tudom, annyira nem ismerem a fenyőféléket, mi csak a nálunk termő fehér és vörösfenyő tobozaiból és új hajtásaiból szoktuk készíteni.

    VálaszTörlés
  3. Kedves Rozi! Mikor kell szedni a tobozokat?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A tobozokat tavasszal szedjük, amikor még kisebb, kisujjnyi méretű és szép piros.

      Törlés
    2. Addig lehet szedni a tobozokat vagyis csalokát míg piros.

      Törlés
  4. Mikortól lehet gyűjteni a táborokat???

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gondolom a tobozokra érted, amikor megjelennek a fenyőágon, ha szörpnek készíted, egész pici kisujjnyi méretű. Ha dekorációnak, akkor a nyár végén, amikor szépen ki van nyílva.

      Törlés
  5. 6-8 centis még ki nem nyílt toboz is jó még?

    VálaszTörlés