Hozzávalók a csavart húshoz:
1 kg dagadó
só, bors, pirospaprika
2-3 gerezd fokhagyma.
A dagadóról leszedjük a zsiradékot, óvatosan
szétnyitjuk, hogy az alsó részét ne vágjuk el, kivágjuk téglalap alakúra, kissé
kiverjük, majd meghintjük sóval és borssal, nagyon apróra tört fokhagymával.
A leeső részeket a leszedett zsiradékkal, ledaráljuk,
hozzádarálunk 2-3 gerezd fokhagymát, sóval, borssal, pirospaprikával
fűszerezzük, jól eldolgozzuk és a húsra egyenlően rárakjuk, majd felcsavarjuk.
A végeiket cérnával bevarrjuk, majd zsineggel sonkaszerűen megkötözzük.
Nagyobb serpenyőben olajat forrósítunk fel,
körbepirítjuk benne a húst, majd áttesszük egy mélyebb tepsibe és leöntjük a
forró olajjal. Kevés vizet öntünk alá, lefedjük alufóliával, 180 fokon egy órát
pároljuk.
Levesszük az alufóliát, meglocsoljuk az alatta
lévő zsiradékkal arany barnára sütjük.
Kissé hűlni hagyjuk, levesszük róla a zsineget,
1 cm vastag szeletekre vágjuk, saláta vagy petrezselyemlevélkékkel díszítve,
sajtos recés krumplival tálaljuk.
SAJTOS RECÉS KRUMPLI
Hozzávalók:
1,5 kg közepes szemű, sütni való krumpli, vagy
ahány fér egy kisebb sütőedénybe
8-10 gerezd fokhagyma, só, bors
100 g vékony szelet húsos, füstölt szalonna
50 g reszelt parmezán sajt.
A krumplit meghámozzuk, megmossuk, konyharuhába
hempergetve szárazra törölgetjük, és egy akkora, tepsibe rakjuk, hogy a krumpli
szemek kényelmesen elférjenek benne. A tepsit olajjal vékonyan kikenjük. A
sütőt előmelegítjük 200 fokra.
A fokhagymát meghámozzuk, vékony lapocskákra
vágjuk. A krumpli szemeket sorra evőkanálba fektetjük, és keresztben vagy hosszanti
irányban, bevagdossuk őket úgy, hogy a kés a kanál peremén
koccanjon-megakadjon, ily módon a krumpli szemek alul egyben maradnak.
A vágatokat kissé szétfeszítjük, a résekbe
rakjuk a fokhagymát, a krumpli szemeket a sütőedénybe sorakoztatjuk, meghintjük
sóval és borssal. A szalonnaszeleteket 8-10 cm-es darabokra vágjuk, szorosan,
csigaszerűen feltekerjük, a krumplik közé dugdossuk. Tetejüket meglocsoljuk
olajjal, fóliával letakarjuk, és 40 percre betesszük a sütőbe.
Levesszük a krumpliról a fóliát, vékonyan
átkenjük olajjal, 20 percig fólia nélkül sütjük. Ezután meghintjük a reszelt
sajttal, és szép aranysárgára pirítjuk.
Saláta kíséretében egytálételként is
kínálhatjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése