2014. február 3., hétfő

Szilvás gombóc és angyal bügyürű








 Hozzávalók a tésztához:


1 kg burgonya
10 evőkanál liszt
1 tojás
4 evőkanál olaj
1 kiskanál só.

Szilva
Cukor
Őrölt fahéj
Zsemlemorzsa.

Elkészítés:


A burgonyát héjában megfőzzük, még melegen megtisztítjuk és burgonyatörőn átnyomjuk. Miután kihűlt, gyúródeszkára tesszük, hozzáadunk nyolc evőkanál lisztet, tojást, sót, olajt és összegyúrjuk, ha szükség még adhatunk hozzá lisztet, ez függ a burgonya nedvességétől. Kisujjnyi vastagra nyújtjuk, négyzetekre vágjuk, minden négyzetre egy kisebb kimagozott szilvát teszünk, és gombóccá formázzuk.
A gombócokat bő, lobogó sós vízben kifőzzük, ha feljönnek, a víz tetejére még egy percet hagyjuk, aztán kiszedjük. Vajon vagy olajon megpirított, fahéjjal ízesített zsemlemorzsába forgatjuk.
Kristálycukorral meghintjük, de a zsemlemorzsába is belekeverhetjük, úgy forgatjuk bele.

Ezt a tésztát használjuk nudli, nálunk angyalbügyürű  készítésére is.

A tésztát lisztezett felületen, rúd alakúra kisodorjuk, egy cm-es darabokra vágjuk, a tenyerünkkel megsodorjuk, majd lobogó sós vízben kifőzzük. Akkor jó, ha feljön a víz tetejére. Tovább ugyanúgy járunk el, mint a gombócnál.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése