Hozzávalók:
Egy fél sertésfej, szalonna, fül és orr nélkül (kb. 100
kg-os sertéstől)
1 kg szemes paszuly
50 dkg hagyma
Fél liter olaj
Fél liter házi paradicsomlé
5-6 gerezd fokhagyma
Só, bors, babérlevél
Elkészítés:
A paszulyt este beáztatjuk, reggel több léből átmossuk és főni tesszük.
A sertésfejet hideg vízbe tesszük, hogy kivontassuk az esetleg benne maradt vértől. Amikor a leve tiszta lesz, fazékba tesszük és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Sózzuk, pár szem borsot, babérlevelet és egy fej fokhagymát teszünk hozzá és lassú tűzön főzzük, amíg a csontot könnyen ki tudjuk húzni.
Ekkor kivesszük a léből és hűlni tesszük, a levet félretesszük.
A hagymát apróra megvágjuk, és az olajon
megdinszteljük. Megszórjuk pirospaprikával, hozzátesszük a megfőtt paszulyt, a
falatnyi kockákra megvágott húst, babérlevelet, sózzuk, borsozzuk és felöntjük a
paradicsomlével és annyi főzőlevet (amiben a fej megfőtt) hogy jól ellepje.
Összefőzzük, ha szükség még ízesítjük, és legalább tizenöt
percig együtt főzzük.
Azon forrón, befőttesüvegekbe szedjük, és száraz dunsztba
rakjuk, miután kihűlt hűtőbe vagy hideg kamrában tároljuk, ha több ideig
szeretnénk tartani, mielőtt üvegekbe szedjük, keverjünk hozzá tartósítószert.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése