Hozzávalók:
50 dkg csontos bárányhús
2 db murok (sárgarépa)
1 petrezselyem
1 fej hagyma,
2 gerezd fokhagyma
1 szelet zeller
1 evőkanál sertészsír
1 evőkanál sóban eltett piros paprika
Só, bors, ecetes tárkony
2 tojássárgája, 2 dl tejföl
Citromlé vagy ecet
Galuskához: 1 tojás, 3 evőkanál liszt, só
Elkészítése:
A húst megmossuk, darabokra vágjuk.
A zöldségeket kis kockákra vágjuk, a hagymát apróra.
A forrózsíron a hagymát megfonnyasztjuk, hozzátesszük
a sós paprikát, párszor megkeverjük, majd rátesszük a húsdarabokat, fokhagymát
és fehéredésig pirítjuk.
Ha fiatal a bárány hozzátesszük a zöldségeket, ha
idősebb a húst félpuhára főzzük, és azután tesszük hozzá, fűszerezzük sóval,
borssal, felöntjük vízzel és lefedve lassú tűzön főzzük.
Közben elkészítjük az apró galuskát.
Egy kis tálban felverjük a tojást, megszórjuk sóval,
hozzákeverjük a lisztet. Egy jó sűrű masszát kell, kapjunk, ha hígabb lisztet teszünk
hozzá.
Egy evőkanál segítségével, beleszaggatjuk a fövő
levesbe.
Amikor a hús és a zöldségek is megpuhultak,
hozzátesszük az apróra vágott tárkonyt.
A tojás sárgákat a tejszínbe elkeverjük, egy két
merőkanálnyi levest keverünk hozzá, és a tűzről levéve visszaöntjük a levesbe.
A levest már nem forraljuk fel, mert a tojássárgás tejföl kicsapódhat.
Citromlével vagy ecettel savanyítjuk.
Tálaláskor erős paprikát és tejfölt kínálunk hozzá.
Galuska helyett főzhetünk rizst bele, mi jobban
szeretjük galuskával.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése