A fenyőrügy szirup a tavaszi új hajtásokból készül.
Napjainkban a fenyő fiatal tűleveleinek, rügyeinek főzetét
ajánlják, légúti problémák, megfázás, köhögés, torokfájás esetén. Magas vitamintartalma miatt immunerősítő.
A szirup elkészítése:
A fenyőrügyek, vagyis újulások gyűjtésénél figyeljünk arra,
hogy a szennyeződéseket elkerülve, mindig tiszta, közúttól távol gyűjtsük. A 3
és a 7 cm-es hosszúságú zsenge rügyek a legalkalmasabbak.
Ha tiszta környezetből gyűjtöttük, nem szükséges megmosni.
Hozzávalók:
Kristálycukor
Fenyőrügy
Alaposan kimosott nagy befőttesüveg aljára, szórjunk cukrot 2-3
cm magasságig, ezután tegyünk rá egy sor fenyőrügyet, és jól nyomkodjuk le,
majd folytassuk ezt a műveletet, amíg tele nem töltöttük az üveget. Ha
végeztünk zárjuk le az üveget és tegyük napfénytől védett, meleg helyre.
Pár nap múlva, a cukor elkezd olvadni, az újulások
elkezdenek összeesni.
Néhányszor mozgassuk meg az üveget, hogy segítsük a cukor
olvadását.
Amikor azt látjuk, 3-4 hét után, hogy az újulások
kifakultak, az üveg tartalma besziruposodott, szűrjük le és töltsük csírátlanított tiszta üvegekbe.
Én a szűrést úgy oldom meg, hogy egy nagyobb fazékra teszek egy szűrőt, ráfordítom a fenyőrüggyel tele üveget és hagyom amíg magától lecsepeg.
Hűvös helyen sokáig eláll.
A szirup használata: hurutos köhögés esetén étkezések előtt
vegyünk egy teáskanállal belőle. Langyos teába is tehetjük.