Hozzávalók:
1 kg pityóka
(krumpli)
300 g liszt
4 tojás
4-5 evőkanál
búzadara
50
g darált dióbél
50 g egész dióbél
100 g cukor
1 kg közepes
méretű szilva
6-7 evőkanál
zsemlemorzsa (70 g)
3 evőkanál
barna cukor
Fahéj
A
zsemlemorzsát a darált dióbéllel kevés vajon rózsaszínűre pirítjuk, hozzáadjuk
a barnacukrot, kevés fahajat.
A héjában megfőtt
pityókát még forrón áttörjük, hagyjuk kihűlni.
Amikor kihűlt a többi hozzávalóval összedolgozzuk, lisztezett deszkán 5 cm átmérőjű rúddá alakítjuk és 2-3 cm vastag csíkokat vágunk, tenyerünkön ellapítjuk, közepébe tesszük a szilvát, a mag helyére teszünk egy mokkáskanál fahéjas cukrot és egy negyed dióbelet majd gombóccá formáljuk. A gombócokat lobogó forró vízbe rakjuk, mikor feljönnek a tetejére még 2-3 percig főzzük, szűrőkanállal kiszedjük és a diós morzsába forgatjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése