2020. augusztus 20., csütörtök

Új kenyér ünnepére 2020

Augusztus 20

Juhászné Bérces Anikó

 

Új búzából új kenyér,

Friss illata száll felénk

Köszönjük szép szavakkal,

Nemzeti szín szalaggal.

Testet tápláló manna,

Üdv neked és hozsanna!

Áldott legyen a kenyér

István király ünnepén!

Megköszönjük Istenünk

Mindennapi kenyerünk…


 

2020. augusztus 6., csütörtök

Csirkemell golyók- sajtos töltelékkel


Hozzávalók:

2 db csirkemell

Só, bors, paprika

2-3 gerezd fokhagyma

Töltelékhez:

20 dkg sajt

5 dkg vaj

1 tojássárgája

1 csokor petrezselyem zöld

Só, bors

A panírhoz:

Liszt, tojás, zsemlemorzsa

A sütéshez: Olaj vagy zsír vagy fele-fele

A húst és a fokhagymát ledaráljuk, sózzuk, borsozzuk és összegyúrjuk.

A töltelékhez a sajtot lereszeljük, összegyúrjuk a vajjal, tojássárgával az apróra vágott petrezselyemzölddel és sózzuk borsozzuk. Kis darabokat szaggatunk ki és gombóccá formázzuk.

A húsból is annyi gombócot készítünk amennyi sajtgolyónk van. A húsgolyót tenyerünkön, olajos kézzel ellapítjuk, és a közepébe helyezzük a sajtos tölteléket. 


 Majd lisztbe, felvert tojásba és zsemlemorzsába forgatjuk és forró zsiradékban kisütjük.

Pityóka pürével, káposztasalátával tálaltam, de más köret is illik hozzá. Akár hideg tálra is megfelel.


Diós - szilvás gombóc

 

Hozzávalók:

1 kg pityóka (krumpli)

300 g liszt

4 tojás

4-5 evőkanál búzadara

50 g darált dióbél

50 g egész dióbél

100 g cukor

1 kg közepes méretű szilva

6-7 evőkanál zsemlemorzsa (70 g)

3 evőkanál barna cukor

Fahéj

A zsemlemorzsát a darált dióbéllel kevés vajon rózsaszínűre pirítjuk, hozzáadjuk a barnacukrot, kevés fahajat.

A héjában megfőtt pityókát még forrón áttörjük, hagyjuk kihűlni.

Amikor kihűlt a többi hozzávalóval összedolgozzuk, lisztezett deszkán 5 cm átmérőjű rúddá alakítjuk és 2-3 cm vastag csíkokat vágunk, tenyerünkön ellapítjuk, közepébe tesszük a szilvát, a mag helyére teszünk egy mokkáskanál fahéjas cukrot és egy negyed dióbelet majd gombóccá formáljuk. A gombócokat lobogó forró vízbe rakjuk, mikor feljönnek a tetejére még 2-3 percig főzzük, szűrőkanállal kiszedjük és a diós morzsába forgatjuk.

Sajtos-tejfölös csirkemell

Hozzávalók:

2 egész csirkemell

2 dl tejföl

Só, bors, paprika

2 nagy gerezd fokhagyma

20 dkg reszelt sajt

A megmosott és szárazra törölt húst enyhén kiklopfoljuk, megszórjuk sóval, borssal.

Egy palacsintasütőben kevés étolajat felhevítünk, és a hússzeletek mindkét oldalát fehéredésig sütjük. Jénai tálba vagy tepsibe beleöntjük az olajat, amiben a húst megsütöttük, belerakjuk, a hússzeleteket. A megtisztított fokhagymát, fokhagymatörőn  átnyomjuk, majd a tejföllel elkeverjük. Megkenjük a hússzeleteket, megszórjuk pirospaprikával majd rárakjuk a reszelt sajtot.

200 fokra előmelegített sütőben, sütőfóliával letakarva 20 percig sütjük, majd a fóliát levéve addig sütjük amíg szép piros lesz a teteje.

Párolt rizzsel, spirál pityókával tálaljuk de bármilyen köret illik hozzá.