2020. március 24., kedd
Lekváros derelye vagy barátfüle
Erdei leves
2020. március 20., péntek
Túrós damika leves
Hozzávalók:
1 kg pityóka
1 közepes fej hagyma
1 kanál zsír
Túró
Só, őrölt bors, fűszerpaprika
A pityókához: vaj, tejföl, tej
A megmosott, megtisztított krumplit hasábokra
vágjuk, felöntjük vízzel, amíg ellepi, sót teszünk hozzá és lefödve puhára
főzzük.
A megtisztított hagymát nagyon apró kockákra
megvágjuk, a zsíron üvegesre dinszteljük, hozzátesszük a paprikát (én sóban
eltett darált paprikát használok) felöntjük kevés vízzel és hagyjuk főni.
Amikor a krumpli megfőtt a levét hozzászűrjük a hagymához, ha több levet akarunk,
még vizet öntünk hozzá. Tehetünk bele ételízesítőt vagy leveskockát, de el is
hagyhatjuk. Bőven megszórjuk őrölt borssal, ha szükség sózzuk és összefőzzük.
A pityókát vajjal és tejföllel és forró tejjel jó
habosra kikeverjük. Ha van házilag sütött kenyér, vagy pityókás kenyér (fehér
kenyér nem jó, mert elázik) kisebb kockákra megvágjuk.
Tálaláskor egy evőkanál pityókát teszünk a
tányérba, körberakjuk a kenyérkockákkal, a darabkákra megvágott túróval, és
felöntjük a forró hagymás lével.
Ezt a levest olyankor is készíthetjük, amikor
nincsen kedvünk levest főzni, de valamilyen húsos második van, amihez pityóka
pürét főzünk, egyben megvan a leves is.
Pityóka- krumpli, burgonya
Megjegyzés: Ha sült hús mellé csináljuk a pityóka
pürét, nem fontos hagymás zsírt készíteni, kicsivel több zsírt teszünk a hús
alá, jó sok fokhagymát, annak a zsírjából merítünk a pityóka lére, az is
megteszi. Vagy ha paprikást készítünk, mielőtt az eresztéket rátesszük,
lemerítünk egy kevés zsírt a tetejéről. Ugyanúgy, ha hagymás szeletet készítünk.