2020. március 24., kedd

Lekváros derelye vagy barátfüle




Hozzávalók a metélttésztához:

3 tojás
30 dkg liszt
Só, szilvalekvár
15 dkg zsemlemorzsa
2 evőkanál vaj vagy zsiradék
Őrölt fahéj, cukor

A lisztet gyúródeszkára szitáljuk, közepébe krátert készítünk. A tojásokat kevés sóval felverjük, majd a kráterbe öntjük. Kanál segítségével összedolgozzuk. Ha kisebbek a tojások és nem veszik fel a lisztet, tegyünk hozzá kevés vizet. A tésztát jól kigyúrjuk, keménynek, de jól gyúrhatónak kell lennie. Amikor jól kigyúrtuk, letakarva negyedóráig pihentetjük. Régebb a tésztát két részre vettem, felgyúrtam és laskanyújtóval két levélre nyújtottam, egyik levélre lekvárcsomókat raktam a másik levéllel befedtem, és a lekvárcsomók között kézzel lenyomkodtam aztán derelyevágóval négyszögekre vágtam.
Most könnyebb laskanyújtóval csíkokra nyújtottam, az egyik oldalára körülbelül három cm-es távolságra lekvárcsomókat raktam és a másik felével beborítottam és a lekvárcsomók között jól lenyomkodtam, majd derelye vágóval négyszögekre vágtam.



Sós vízben kifőzzük.
Zsemlemorzsát szép rózsaszínűre megpirítjuk a vajon, hozzáteszünk cukrot és fahéjat ízlés szerint, összekeverjük és beleforgatjuk a kifőtt derelyéket.




Erdei leves




Hozzávalók:

5 közepes pityóka
5 evőkanál házilag készített rombusz laska
1 evőkanál zsír
1 közepes fej hagyma
1 mokkás kanál pirospaprika
1 evőkanál sóban eltett ételízesítő
Só, őrölt bors, petrezselyem zöld

A zsíron a hagymát üvegesre dinsztelem, rászórom a pirospaprikát és felengedem vízzel.
Belerakom a megtisztított, felkockázott pityókát, ételízesítőt és fűszerezem. Amikor a pityóka félig megfőtt hozzáteszem a laskát és készre főzöm.
Mikor készre főtt, megszórom darabosra vágott petrezselyem zölddel.

Ez a leves azért kapta az Erdei elnevezést, mert a régi időkben Édesapám erdőkitermeléssel dolgozott, nem járt haza csak egy héten egyszer. Ott főztek, de Édesanyám úgy csomagolta fel, hogy csak a pityókát kellett megtisztítani. Zsírban megdinsztelte a hagymát, lepaprikázta és kihűlve befőttesüvegbe rakta, a laskát papírtasakba tette, ott csak kellett összerakják és megfőzzék.

Én is főzöm, kicsit felöltöztetem, zöldségekkel (murok, petrezselyem, paprika) Tálaláskor túrót tesznek bele és nagyon finom.



2020. március 20., péntek

Túrós damika leves


Hozzávalók:

1 kg pityóka
1 közepes fej hagyma
1 kanál zsír
Túró
Só, őrölt bors, fűszerpaprika

A pityókához: vaj, tejföl, tej


A megmosott, megtisztított krumplit hasábokra vágjuk, felöntjük vízzel, amíg ellepi, sót teszünk hozzá és lefödve puhára főzzük.

A megtisztított hagymát nagyon apró kockákra megvágjuk, a zsíron üvegesre dinszteljük, hozzátesszük a paprikát (én sóban eltett darált paprikát használok) felöntjük kevés vízzel és hagyjuk főni. Amikor a krumpli megfőtt a levét hozzászűrjük a hagymához, ha több levet akarunk, még vizet öntünk hozzá. Tehetünk bele ételízesítőt vagy leveskockát, de el is hagyhatjuk. Bőven megszórjuk őrölt borssal, ha szükség sózzuk és összefőzzük.

A pityókát vajjal és tejföllel és forró tejjel jó habosra kikeverjük. Ha van házilag sütött kenyér, vagy pityókás kenyér (fehér kenyér nem jó, mert elázik) kisebb kockákra megvágjuk.

Tálaláskor egy evőkanál  pityókát teszünk a tányérba, körberakjuk a kenyérkockákkal, a darabkákra megvágott túróval, és felöntjük a forró hagymás lével.

Ezt a levest olyankor is készíthetjük, amikor nincsen kedvünk levest főzni, de valamilyen húsos második van, amihez pityóka pürét főzünk, egyben megvan a leves is.

Pityóka- krumpli, burgonya

Megjegyzés: Ha sült hús mellé csináljuk a pityóka pürét, nem fontos hagymás zsírt készíteni, kicsivel több zsírt teszünk a hús alá, jó sok fokhagymát, annak a zsírjából merítünk a pityóka lére, az is megteszi. Vagy ha paprikást készítünk, mielőtt az eresztéket rátesszük, lemerítünk egy kevés zsírt a tetejéről. Ugyanúgy, ha hagymás szeletet készítünk.