Legyező karaj



Hozzávalók:

Sertéskaraj ( Nem mértem kilóra, kb 30 cm hosszú volt)
Só, bors, paprika

Töltelékhez:

50 dkg darált sertéshús
5-6 gerezd fokhagyma
Só, bors, paprika

Reszelt sajt a tetejére

A karajt a hártyás részektől megtisztítjuk, keresztben nem túl nagy csíkokra vágjuk, de a szélén nem vágjuk át egészen.


A vágások között és kívül is körbe az egész húst megszórjuk só, bors, paprika keverékével.

A töltelékhez a darált húst összedolgozzuk a pépesített fokhagymával és ízlés szerint fűszerekkel.
Egyenletesen elosztva, vékonyra ellapítva a vágások közé tesszük, szépen eldolgozzuk, majd egy zsineggel átkötözzük, hogy sütés közben ne nyíljanak szét a vágások.


Sütőzacskóba tesszük, majd egy kalácsformába. 200 fokra előmelegített sütőben 1 órát sütjük, kivesszük a sütőből, kivágjuk a sütőzacskó tetejét, levágjuk a zsineget, megszórjuk reszelt sajttal, visszatesszük a sütőbe, levesszük a hőfokot 180-ra és addig pirítjuk, amíg a sajt szép barnára pirul.
Kivesszük a tepsiből, sültes tálra helyezzük és hagyjuk kihűlni. Éles késsel ferdén szép vékonyra szeleteljük.



Receptötlet a Receptneked oldalról.

2018. március 20., kedd

Bundás fasirt, paradicsommártással




 

Hozzávalók:

 50 dkg darált sertéshús

1 nagyobb krumpli

1 zsemle vagy egy szelet kenyér

1 tojás

4-5 gerezd fokhagyma

Só, bors, piros fűszerpaprika

 

Panírhoz:

 10 dkg liszt

2 tojás

Só, szóda vagy szénsavas ásványvíz

 A darált húst tálba tesszük. A zsemlét beáztatjuk.

A krumplit sajtreszelőn lereszeljük, hozzáadjuk a darált húshoz, a zsemlét kicsavarjuk, azt is a húshoz adjuk. Hozzátesszük, a tojást, zúzott fokhagymát majd fűszerezzük, és jól összedolgozzuk.

Tetszés szerinti gombócokat formálunk, kicsit ellapogatjuk.

 A lisztből tojásokból és ásványvízből, palacsintatésztát keverünk

 A fasírtokat lisztbe majd a palacsintatésztába forgatjuk, és bő olajban kisütjük.

 Krumplipürével, paradicsommártással tálaljuk.



Paradicsommártás

2 evőkanál liszt
2 evőkanál olaj
3 dl házi paradicsomlé
Cukor, só

Az olajat felmelegítjük, hozzáadjuk a lisztet, és állandóan keverve szép világos zsemleszínűre pirítsuk.
Ekkor egy kis paradicsomlével keverjük simára a lisztet, fokozatosan adjuk hozzá a többi levet. Ízesítjük sóval, 1-2 evőkanál cukorral állandó keverés mellett besűrítjük, ha szükség vizet teszünk hozzá, közben kóstoljuk és ízlés szerint még cukorral ízesítjük.

Rizses káposzta, oldalassal




Hozzávalók:

1 közepes fej káposzta
2 közepes fej hagyma
15 dkg rizs
15 dkg szalonna
Paprika, só

A szalonnát szeletekre vágjuk, kiolvasztjuk. Kiszedjük a zsírjából, a megpucolt hagymát karikákra vagy szeletekre vágjuk, és a zsírban kicsit megdinszteljük. Meghintjük paprikával és beletesszük a laskára vágott káposztát, felöntjük annyi vízzel, amennyi a káposzta feléig ér. Fedő alatt puhára pároljuk. Többször kevergessük és figyeljünk arra, hogy a káposzta alatt legalább egy ujjnyi lé mindig legyen.
Amikor a káposzta megpuhult, hozzátesszük a megmosott rizst, és fedő alatt vagy sütőben addig pároljuk, amíg a rizs megpuhul. Mikor a rizs is megpuhult, a káposztára rakjuk a szalonnát.
Sült oldalassal, szalonna szeletekkel tálaljuk, tejfölt kínálunk hozzá.

Sült oldalas készítése.

2018. március 19., hétfő

Gombás csirkemáj pörkölt




Hozzávalók:

50 dkg csirkemáj
30 dkg gomba (lehet konzerv is)
2 fej hagyma
1 piros paprika
1 paradicsom
Só, bors, fűszerpaprika, olaj

A hagymát laskára vágjuk, kevés olajon megdinszteljük, hozzátesszük a felaprított paprikát.
A paradicsom héját lehúzzuk, kisebb kockákra vágjuk, hozzáadjuk a hagymához és együtt dinszteljük.
A májat nagyobb darabokra vágjuk, beletesszük a hagymához, összeforgatjuk, fűszerezzük és felöntjük kevés vízzel. Hozzátesszük a gombát és fedő alatt puhára főzzük.

Puliszkával tálaljuk.