Hozzávalók:
50 dkg szemes bab ( paszuly,fuszulyka)
1 nagyobb fej hagyma
4-5 gerezd fokhagyma
1 babérlevél
1 halmozott evőkanál liszt
1 nagykanál zsír
Só, bors, pirospaprika (én darált sóban eltett paprikát
használok)
Egy kanál sűrített paradicsom
Az átválogatott fehér szemes babot, előző este beáztatjuk.
Másnap enyhén sós vízben megfőzzük és leszűrjük.
A hagymát a zsíron megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a fokhagymát,
pirospaprikát, 2-3 percig hagyjuk pirulni, hozzátesszük a paradicsomot, babot, ha
szükséges sózzuk, borsozzuk, felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, majd fedő
alatt, mérsékelt tűzön összefőzzük.
A lisztből kevés csülök lével, eresztéket készítünk és
besűrítjük vele a főzeléket.
Sült csülökkel tálaltam és frissen sült zsemlét kínáltam hozzá.
Sült csülök készítése
Egy kisebb csülköt, 1-1,5 kg fazékban előfőzök egy fej hagyma, egy
kisebb fej fokhagyma, egy kiskanál egész feketebors, pár db babérlevél, és
literenként egy evőkanál sóval.
Legalább egy órát főzöm, majd kiemelem a léből és kizsírozott
jénai tálba, 220 fokon, mindig kevés főzőlevet öntve alá, saját zsírjával
locsolgatva, szép pirosra megsütöm.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése