2015. augusztus 26., szerda

Őszibarackdzsem




A megmosott gyümölcsöket pillanatra forró vízbe mártjuk, és a héját lehúzzuk, magját kiszedjük. De lehet magjától megtisztítva héjastól ledarálni, ha így, ha úgy készítjük elő a gyümölcsöket, főni tesszük és cukor nélkül sűrűsödésig, főzzük.
Amikor jó sűrű, kilónként hozzáteszünk 35-40 dkg cukrot és még tíz percig, főzzük. Ne főzzük sokáig a cukorral, mert minél több ideig fő, annál sötétebb színe lesz a dzsemnek. Végül kilónként egy késhegynyi szalicilt keverünk bele, üvegekbe rakjuk, és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
Ha nem szeretnénk a szalicilt belekeverni, miután üvegekbe szedtük a dzsemet, késhegynyit szórunk a tetejére, és le tudjuk venni használat előtt.


2 megjegyzés:

  1. Nagyon szép lett a lekvárod,mi is szeretjük.Nálunk most a körte érik,abból főzök lekvárt,ha más nincs az is jó lesz.

    VálaszTörlés
  2. Lia! Köszönöm szépen,hála nektek készült őszibarackból is,mi inkább sárgabarackból főztük a lekvárt,amit hoztatok is szépen lett belőle,de annyira megkedveltük,hogy még vettünk és jócskán raktunk el:)))
    Körtéből sem készítettem még, finom lehet az is!

    VálaszTörlés